Een dag na de zware aardbeving in Nepal is de regio van de hoofdstad Kathmandu zondag getroffen door een krachtige naschok. Die had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter, zo berichten de Amerikaanse nieuwszender CNN en de Britse openbare omroep BBC onder aanhaling van het Amerikaanse geologische instituut USGS.

Alpinisten op de Mount Everest maken gewag van nieuwe lawines. De aardbeving van zaterdag had een magnitude van 7,9.

In Nepal zijn verschillende huizen ingestort, maar ook in grote delen van India en Bangladesh werd de aardbeving gevoeld. Ook daar zouden dodelijke slachtoffers zijn gevallen.Het zou gaan om de zwaarste aardbeving in tachtig jaar in de regio.

Het dodental van de krachtige aardbeving in Nepal is opgelopen tot meer dan 2.400. In Nepal kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 2.352 mensen om het leven. In India werden 50 doden geteld, in China zes en in Bangladesh één..

Volgens de politie zijn er door de zwaarste aardbeving van de voorbije tachtig jaar in Nepal ook meer dan 45.000 mensen gewond geraakt.

Er wordt gevreesd dat het uiteindelijke dodental nog een pak hoger zal liggen, want er zitten nog altijd heel wat mensen vast onder het puin.

Noodtoestand

De regering in Nepal heeft de noodtoestand afgekondigd en vraagt de internationale gemeenschap om hulp. Er wordt met man en macht gezocht naar overlevenden.

Duizenden mensen zullen de nacht noodgedwongen op straat moeten doorbrengen.

De verwoesting is enorm. In het centrum van de hoofdstad Kathmandu zijn verschillende gebouwen ingestort. Heel wat straten zijn herschapen in ruïnes.

Het cultureel belangrijke Durbarplein in het centrum van Kathmandu - Unesco-werelderfgoed - is niet meer te herkennen. Veel historische gebouwen zijn verwoest.

Onder meer de negen verdiepingen tellende Dharaharatoren is ingestort.

Door de aardbeving is ook de stroom uitgevallen, waardoor het moeilijk is om in contact te komen met het gebied.

© Belga

Veel historische tempels getroffen

Veel van de 700.000 inwoners van de stad waren gisteren de straat op gevlucht, en hebben de nacht op straat doorgebracht. De aardbeving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, zo zegt het geowetenschappelijk onderzoekscentrum in Potsdam.

Het observatorium voor aardbevingen van de VS spreekt zelfs van 7,9. Het epicentrum ligt in vogelvlucht ongeveer 80 kilometer ten westen van hoofdstad Kathmandu, op 15 kilometer onder het aardoppervlak. De aardbeving en de nabevingen waren voelbaar tot in de Indiase hoofdstad New Delhi en tot in Calcutta.

Verschillende naschokken

Ook in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, vluchtten mensen de straat op. In de oude stad van Kathmandu kwam het verkeer tot stilstand, omdat verschillende straten beschadigd raakten, zegt Shrestha. Gewonden worden naar het ziekenhuis gevoerd. De inwoners hebben schrik vanwege de talrijke nabevingen.

Nepal en de omliggende landen zijn vanochtend opgeschrikt door een sterke aardbeving. De beving had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. © BELGA

Ook alpinisten getroffen

De lawine die zich zaterdag vlakbij het basiskamp van beklimmers van de Mount Everest heeft voorgedaan, heeft aan zeker veertien alpinisten het leven gekost. Dat blijkt uit een nieuwe slachtofferbalans van het Nepalese ministerie voor Toerisme.

"Er zijn voorlopig veertien doden bevestigd. We vrezen dat het aantal nog zal oplopen", verklaarde Gyanendra Kumar Shrestha, een medewerker van het ministerie. "We proberen helikopters ter plaatse te sturen." De lawine ontstond door de zware aardbeving die Nepal heeft getroffen en die in totaal aan minstens 1.800 mensen het leven heeft gekost. Er waren enkele honderden alpinisten in het basiskamp op het moment dat de krachtige aardschok zich voordeed.

Zestigtal Belgen in de regio

'We hebben geen melding van slachtoffers", laat Buitenlandse Zaken weten.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft zaterdag iets na 16 uur nog altijd geen melding van eventuele Belgische slachtoffers na de zware aardbeving in Nepal. "De communicatie met de getroffen regio is nog moeilijker geworden", zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde. "In Kathmandu is de elektriciteit uitgevallen. We hebben enorme moelijkheden om onze ereconsul te bereiken."

Hulpverlening wordt logistieke uitdaging

De hulpverlening in het door een zware aardbeving getroffen Nepal wordt geen sinecure en een logistieke uitdaging. Veel mensen wonen er in bergachtig en moeilijk bereikbaar gebied. Het gebied waar het epicentrum lag, is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit veel kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn, zo laat het Rode Kruis-Vlaanderen weten.

De organisatie investeerde de voorbije jaren in "earthquakepreparedness" van de bevolking. Dries Goeminne was één van de trekkers van dat project. "We wisten dat het een kwestie van tijd was. Zo'n aardbeving zat eraan te komen", zegt hij. "Dat weten we, vandaar dat we de bevolking al jaren opleiden wat ze moeten doen voor, tijdens en na een aardbeving." Rode Kruis-Vlaanderen leerde de voorbije jaren ook meer dan 40.000 mensen in Nepal een intensieve cursus "eerste hulp" aan.

Het Nepalese Rode Kruis organiseert op regelmatige tijdstippen massale simulaties, waardoor de hulpverleners zeer duidelijk weten wat ze moeten doen, ook nu. Zo staan er op verschillende plekken in het land, in Kathmandu en ook in Pokhara - waar het epicentrum van de aardbeving lag-, al materiaal klaar "voor het geval dat". Het gaat dan om medisch materiaal maar ook pakketten met schoppen, houwelen en tentzeilen in.

Ook voor slachtoffers staan er hulppakketten klaar met dekens, tenten en kookgerei. Dat materiaal wordt nu tot bij de slachtoffers gebracht. "Ook al zijn er nu slachtoffers gevallen, ik geloof toch dat de 'earthquakepreparedness' ervoor zorgt dat het er minder zijn, dan zonder die alertheid voor aardbevingen en dat de slachtoffers sneller en beter geholpen worden", aldus Dries Goeminne.

Wie informatie of vragen heeft, kan Buitenlandse Zaken bereiken op het nummer 02/501.81.11. De dodentol in Nepal is intussen opgelopen tot 876, zo heeft de politie bekendgemaakt. In India zijn zeker 34 mensen om het leven gekomen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in New Delhi.

Unicef België lanceert intussen een oproep om in de meest dringende noden te voorzien. Giften zijn welkom op BE 31 0000 0000 5555, of online via www.unicef.be.

© AFP

(Belga/JH)