Aanval op Kirkuk: ‘De Koerden hebben Bagdad geprovoceerd’

Iraakse troepen in Kirkoek (archiefbeeld) © Reuters

Iraakse troepen hebben de Koerdische stad Kirkuk in het noorden van het land aangevallen. De kans dat de situatie verder escaleert, lijkt volgens Ebubekir Isik (VUB) eerder klein.

‘De Verenigde Staten en Rusland zullen nooit toestaan dat het conflict tussen de Koerden en de Iraakse overheid escaleert.’ Dat zegt Ebubekir Isik, een onderzoeker aan de VUB die gespecialiseerd is in de Koerdische regio’s.

Toch hebben Iraakse troepen Kirkuk aangevallen, een olierijke stad in Noord-Irak waar veel Koerden wonen. Waarnemers zien de aanval als een represaille voor het onafhankelijkheidsreferendum dat de Koerden vorige maand in Noord-Irak hielden. ‘De Iraakse overheid had al langer haar redenen om Kirkuk aan te vallen’, merkt Isik op. ‘Het referendum was slechts de druppel die de emmer deed overlopen. De voorgaande maanden had de Koerdische Democratische Partij (KDP) de Iraakse overheid geprovoceerd door haar vlag te hijsen op regeringsgebouwen. Bovendien is Kirkuk rijk aan olie. De Koerden ontplooiden er heel wat economische activiteiten zonder de Iraakse overheid daarover te informeren.’

De VS en Rusland willen een oorlog absoluut vermijden.

Isik verwacht niet dat de aanval op Kirkuk escaleert tot een grote oorlog. ‘De Iraakse en Koerdische troepen zijn essentieel in de strijd tegen de IS. De internationale coalitie onder leiding van de VS zou nooit tolereren dat die strijd vermindert. En Rusland heeft meer dan een miljard euro geïnvesteerd in de lokale olie-industrie. Ook zij willen een oorlog absoluut vermijden.’ Volgens Isik zijn de Koerden en de Irakezen er evenmin op uit dat het conflict oplaait. ‘De Koerdische president Massoud Barzani en de Iraakse premier Haider El-Abadi beseffen allebei dat ze geen oorlog tegen elkaar en de IS kunnen voeren. Bovendien zijn er in 2018 nationale verkiezingen in Irak. El-Abadi wil niet herinnerd worden als de man die voor een oorlog tussen twee groepen soennitische moslims heeft gezorgd.’

Isik is niet bang dat de Koerden in Syrië, Turkije of Iran zich in de strijd mengen. ‘Die voelen natuurlijk veel sympathie voor de Iraakse Koerden, maar ze hebben hun eigen problemen.’ Daarnaast speelt er ook een interne machtsstrijd. ‘De PKK is volgens de VS en de EU een terroristische organisatie. Maar ze was wel tegen het referendum en ze is er waarschijnlijk ook niet rouwig om dat Kirkuk wordt aangevallen. Op die manier wordt de macht van Barzani en zijn KDP-partij ondermijnd en dat komt de PKK goed uit’, besluit Isik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content