Wat is er gebeurd?

Gewapende mannen bestormden vrijdag het hotel Bella Vista. Volgens de mededeling van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken waren ze gewapend met messen en een luchtgeweer. Eerder waren er onbevestigde berichten dat een van de daders een bomgordel droeg. Het veiligheidspersoneel opende het vuur op de aanvallers en sloeg zo de aanval af. Minstens één van de aanvallers werd gedood, een andere opgepakt, citeert persagentschap Reuters het statement.

Nog volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren ze het hotel binnengekomen via een restaurant aan de straatkant. Eerder was er sprake van dat ze via een bootje vanop zee waren gearriveerd om hun aanval uit te voeren, zoals bij de aanslag op de Tunesische badplaats Sousse vorige zomer.

Wat weten we over de gewonden?

De laatste balans heeft het over drie gewonde buitenlandse toeristen, maar over hun nationaliteit circuleren tegenstrijdige berichten. De mededeling spreekt van twee Oostenrijkers en een Zweed, één van hen is intussen weer ontslagen uit het ziekenhuis. Egyptische media citeren een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid die zegt dat de gewonden twee Zweden en een Oostenrijker zijn. Een politiemededeling maakt dan weer gewag van twee Oostenrijkers en een Deen.

Wie zijn de vermoedelijke daders?

De regering gaat voorlopig uit van twee aanvallers, maar zoekt naar mogelijk meer verdachten. Een van hen is intussen geïdentificeerd als een 21-jarige man afkomstig uit een voorstad van de hoofdstad Caïro.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar alle verdenking gaat in de richting van (een groep gelinkt aan) de terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Volgens sommige berichten hadden de aanvallers een vlag van de IS bij. De jihadisten claimden ook veel recente aanslagen in Egypte, zoals de crash van een Russisch passagiersvliegtuig op het Sinaïschiereiland. Alle 224 inzittenden lieten daarbij het leven.

Wat met reizen naar Hurghada?

Buitenlandse Zaken bij ons past zijn reisadvies niet aan. Een 150-tal mensen is zaterdagochtend met touroperator Thomas Cook afgereisd naar de Egyptische badstad Hurghada. Thomas Cook bood de klanten de mogelijkheid om kosteloos om te boeken naar een andere bestemming, maar daar gingen slechts twee mensen op in. Jetair vliegt pas zondag op Hurghada. Volgens Thomas Cook kwamen er zeer weinig ongeruste telefoontjes binnen en gaan de klanten vrij pragmatisch om met de gebeurtenis.

Ook in de komende dagen en weken heeft Thomas Cook vluchten gepland naar Hurghada, die normaal zullen plaatsvinden. Klanten van Thomas Cook, Neckermann en Pegase die niet wensen af te reizen, kunnen evenwel kosteloos een andere bestemming kiezen. Bij Jetair, Sunjets en VIP Selection verandert er momenteel niets.

Gewapende mannen bestormden vrijdag het hotel Bella Vista. Volgens de mededeling van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken waren ze gewapend met messen en een luchtgeweer. Eerder waren er onbevestigde berichten dat een van de daders een bomgordel droeg. Het veiligheidspersoneel opende het vuur op de aanvallers en sloeg zo de aanval af. Minstens één van de aanvallers werd gedood, een andere opgepakt, citeert persagentschap Reuters het statement.Nog volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren ze het hotel binnengekomen via een restaurant aan de straatkant. Eerder was er sprake van dat ze via een bootje vanop zee waren gearriveerd om hun aanval uit te voeren, zoals bij de aanslag op de Tunesische badplaats Sousse vorige zomer.De laatste balans heeft het over drie gewonde buitenlandse toeristen, maar over hun nationaliteit circuleren tegenstrijdige berichten. De mededeling spreekt van twee Oostenrijkers en een Zweed, één van hen is intussen weer ontslagen uit het ziekenhuis. Egyptische media citeren een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid die zegt dat de gewonden twee Zweden en een Oostenrijker zijn. Een politiemededeling maakt dan weer gewag van twee Oostenrijkers en een Deen.De regering gaat voorlopig uit van twee aanvallers, maar zoekt naar mogelijk meer verdachten. Een van hen is intussen geïdentificeerd als een 21-jarige man afkomstig uit een voorstad van de hoofdstad Caïro. De aanslag is nog niet opgeëist, maar alle verdenking gaat in de richting van (een groep gelinkt aan) de terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Volgens sommige berichten hadden de aanvallers een vlag van de IS bij. De jihadisten claimden ook veel recente aanslagen in Egypte, zoals de crash van een Russisch passagiersvliegtuig op het Sinaïschiereiland. Alle 224 inzittenden lieten daarbij het leven.Buitenlandse Zaken bij ons past zijn reisadvies niet aan. Een 150-tal mensen is zaterdagochtend met touroperator Thomas Cook afgereisd naar de Egyptische badstad Hurghada. Thomas Cook bood de klanten de mogelijkheid om kosteloos om te boeken naar een andere bestemming, maar daar gingen slechts twee mensen op in. Jetair vliegt pas zondag op Hurghada. Volgens Thomas Cook kwamen er zeer weinig ongeruste telefoontjes binnen en gaan de klanten vrij pragmatisch om met de gebeurtenis. Ook in de komende dagen en weken heeft Thomas Cook vluchten gepland naar Hurghada, die normaal zullen plaatsvinden. Klanten van Thomas Cook, Neckermann en Pegase die niet wensen af te reizen, kunnen evenwel kosteloos een andere bestemming kiezen. Bij Jetair, Sunjets en VIP Selection verandert er momenteel niets.