Nog volgens de Egyptische staatstelevisie is zeker één schutter gedood.

Gewonden

De aanval vond plaats aan de ingang van hotel Bella Vista. Volgens de eerste berichten is er sprake van minstens twee gewonden, die zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Over hun nationaliteit circuleren tegenstrijdige berichten. Er is sprake van een Deen en een Duitser, maar ook van twee Oostenrijkers en twee Zweden. Of ze neergeschoten dan wel neergestoken werden, is op dit moment evenmin duidelijk.

Aanvallers

Ook het precieze aantal aanvallers is nog niet duidelijk, er is sprake van drie. Ze arriveerden volgens sommige berichten in een bootje om hun aanval uit te voeren, wat doet denken aan de aanslag op de Tunesische badplaats Sousse vorige zomer.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar alle verdenking gaat in de richting van (groepen gelinkt aan) de terreurgroepering Islamitische Staat.

Populaire badplaats

Hurghada is een bij toeristen populaire badplaats aan de Rode Zee. Dit in tegenstelling tot Sharm el-Sheikh, waarvoor de Belgische regering eind vorig jaar een negatief reisadvies uitvaardigde, dat ligt op het Sinaï-schiereiland.

Daar stortte in oktober een Russisch passagiersvliegtuig neer. Terreurorganisatie IS zegt verantwoordelijk te zijn voor de crash die aan 224 mensen het leven kostte.

Hurghada, Google Maps
Hurghada © Google Maps

Omboeken

Touroperator Thomas Cook Belgium laat weten dat klanten die normaliter zaterdag afreizen naar Hurghada, indien gewenst kosteloos hun reis nog kunnen omboeken naar een andere bestemming. De vlucht op Hurghada zal zaterdag zoals gepland doorgaan. 'Buitenlandse Zaken, dat als referentie geldt, heeft zijn reisadvies niet aangepast'.

'Het team van de touroperator zal met de betrokken klanten op zoek gaan naar mogelijke alternatieven rekening houdende met het gekozen hotel, reisbudget, etc...', klinkt het in een persbericht. Daarvoor blijft het contactcentrum van Thomas Cook Belgium vrijdagavond een uurtje langer open, tot 23 uur.

Zaterdag zal het team van Thomas Cook op de luchthaven eveneens ondersteuning bieden. Ook werd de crisiscel van het bedrijf geactiveerd om alle informatie te verzamelen over de situatie en de klanten ter plaatse.

De touroperator meldt nog dat het dichtstbijzijnde hotel dat hij in Hurghada aanbiedt, zich op 1,5 kilometer bevindt van het bewuste hotel.

Caïro

Donderdag al was er een mislukte aanslag op Israëlische toeristen in de Egyptische hoofdstad Caïro, opgeëist door de IS. Volgens de veiligheidsdiensten waren de toeristen Israëlische Arabieren en raakte bij het incident niemand gewond, meldt Reuters nog.

Nog volgens de Egyptische staatstelevisie is zeker één schutter gedood.De aanval vond plaats aan de ingang van hotel Bella Vista. Volgens de eerste berichten is er sprake van minstens twee gewonden, die zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Over hun nationaliteit circuleren tegenstrijdige berichten. Er is sprake van een Deen en een Duitser, maar ook van twee Oostenrijkers en twee Zweden. Of ze neergeschoten dan wel neergestoken werden, is op dit moment evenmin duidelijk.Ook het precieze aantal aanvallers is nog niet duidelijk, er is sprake van drie. Ze arriveerden volgens sommige berichten in een bootje om hun aanval uit te voeren, wat doet denken aan de aanslag op de Tunesische badplaats Sousse vorige zomer.De aanslag is nog niet opgeëist, maar alle verdenking gaat in de richting van (groepen gelinkt aan) de terreurgroepering Islamitische Staat.Hurghada is een bij toeristen populaire badplaats aan de Rode Zee. Dit in tegenstelling tot Sharm el-Sheikh, waarvoor de Belgische regering eind vorig jaar een negatief reisadvies uitvaardigde, dat ligt op het Sinaï-schiereiland. Daar stortte in oktober een Russisch passagiersvliegtuig neer. Terreurorganisatie IS zegt verantwoordelijk te zijn voor de crash die aan 224 mensen het leven kostte.Touroperator Thomas Cook Belgium laat weten dat klanten die normaliter zaterdag afreizen naar Hurghada, indien gewenst kosteloos hun reis nog kunnen omboeken naar een andere bestemming. De vlucht op Hurghada zal zaterdag zoals gepland doorgaan. 'Buitenlandse Zaken, dat als referentie geldt, heeft zijn reisadvies niet aangepast'.'Het team van de touroperator zal met de betrokken klanten op zoek gaan naar mogelijke alternatieven rekening houdende met het gekozen hotel, reisbudget, etc...', klinkt het in een persbericht. Daarvoor blijft het contactcentrum van Thomas Cook Belgium vrijdagavond een uurtje langer open, tot 23 uur.Zaterdag zal het team van Thomas Cook op de luchthaven eveneens ondersteuning bieden. Ook werd de crisiscel van het bedrijf geactiveerd om alle informatie te verzamelen over de situatie en de klanten ter plaatse.De touroperator meldt nog dat het dichtstbijzijnde hotel dat hij in Hurghada aanbiedt, zich op 1,5 kilometer bevindt van het bewuste hotel.Donderdag al was er een mislukte aanslag op Israëlische toeristen in de Egyptische hoofdstad Caïro, opgeëist door de IS. Volgens de veiligheidsdiensten waren de toeristen Israëlische Arabieren en raakte bij het incident niemand gewond, meldt Reuters nog.