Het gebeurde rond 23u33 woensdagavond voor het Imperial Hotel aan Russell Square, in Bloomsbury, Londen, vlakbij het British Museum. De hulpdiensten werden op dat ogenblik gealarmeerd omdat een jongeman passanten aanviel met een mes. De politie kwam om 23u39 ter plekke en stelde een man met een mes buiten strijd met een stroomstootwapen. Er waren op dat moment 6 gewonden, van wie er een, een vrouw van in de zestig, tijdens de eerste zorgen overleed. "We wachten op gegevens over de toestand van de andere gewonden", aldus een politiewoordvoerder, die wel preciseerde dat het om één vrouw en vier mannen gaat.

De 19-jarige arrestant wordt in een ziekenhuis verzorgd.

'Mentale problemen'

Een politiewoordvoerder verklaarde dat "mentale gezondheid een betekenisvolle factor is in deze zaak", en dat de mentale gezondheid de "hoofdlijn van het onderzoek" vormt.

De onderzoekers houden echter "een open geest met betrekking tot het motief. Bijgevolg wordt terrorisme als motief een van de onderzoekslijnen".

De moordbrigade voert het onderzoek, maar de antiterreurdiensten assisteren, aldus een politiemededeling.

Momenteel is de politie massaal aanwezig op de plek van de mesaanval, meldt een BBC-reporter van ter plaatse.

Een ooggetuige die naar de BBC belde had het over meerdere daders, een bende, die een vrouw viseerde. Ook een andere getuige had het over meerdere aanvallers. Maar de politiewoordvoerder ging daar niet op in en hield het bij één dader.

De politie zal donderdag "preventief" een verhoogde aanwezigheid in de stad onderhouden, onder meer met gewapende agenten. "Dit is om geruststelling en veiligheid te bieden".

Woensdag kondigde de burgemeester van Londen bekend aan dat er in het kader van terreurbestrijding 600 gewapende agenten bijkomen in de stad.

Burgemeester Khan: 'Kalmte en waakzaamheid'

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft de bevolking tot kalmte aangemaand na de steekpartij. Dat meldden de commerciële zender ITV en de krant The Guardian donderdag gemeld.

Khan riep op tot 'kalmte en waakzaamheid' terwijl de politie uitvist of het incident al of niet met terrorisme heeft te maken. 'Signaleer alstublieft gelijk wat verdacht is aan de politie. Wij hebben een vitale rol te spelen door als oren en ogen te dienen voor de politie en de veiligheidsdiensten, en om ertoe bij te dragen dat Londen beschermd is'. De burgemeester beklemtoonde dat de veiligheid van de Londenaars zijn 'eerste prioriteit' is.

(BELGA/RR/JVL)

Het gebeurde rond 23u33 woensdagavond voor het Imperial Hotel aan Russell Square, in Bloomsbury, Londen, vlakbij het British Museum. De hulpdiensten werden op dat ogenblik gealarmeerd omdat een jongeman passanten aanviel met een mes. De politie kwam om 23u39 ter plekke en stelde een man met een mes buiten strijd met een stroomstootwapen. Er waren op dat moment 6 gewonden, van wie er een, een vrouw van in de zestig, tijdens de eerste zorgen overleed. "We wachten op gegevens over de toestand van de andere gewonden", aldus een politiewoordvoerder, die wel preciseerde dat het om één vrouw en vier mannen gaat.De 19-jarige arrestant wordt in een ziekenhuis verzorgd.Een politiewoordvoerder verklaarde dat "mentale gezondheid een betekenisvolle factor is in deze zaak", en dat de mentale gezondheid de "hoofdlijn van het onderzoek" vormt.De onderzoekers houden echter "een open geest met betrekking tot het motief. Bijgevolg wordt terrorisme als motief een van de onderzoekslijnen". De moordbrigade voert het onderzoek, maar de antiterreurdiensten assisteren, aldus een politiemededeling.Momenteel is de politie massaal aanwezig op de plek van de mesaanval, meldt een BBC-reporter van ter plaatse. Een ooggetuige die naar de BBC belde had het over meerdere daders, een bende, die een vrouw viseerde. Ook een andere getuige had het over meerdere aanvallers. Maar de politiewoordvoerder ging daar niet op in en hield het bij één dader.De politie zal donderdag "preventief" een verhoogde aanwezigheid in de stad onderhouden, onder meer met gewapende agenten. "Dit is om geruststelling en veiligheid te bieden".Woensdag kondigde de burgemeester van Londen bekend aan dat er in het kader van terreurbestrijding 600 gewapende agenten bijkomen in de stad.De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft de bevolking tot kalmte aangemaand na de steekpartij. Dat meldden de commerciële zender ITV en de krant The Guardian donderdag gemeld.Khan riep op tot 'kalmte en waakzaamheid' terwijl de politie uitvist of het incident al of niet met terrorisme heeft te maken. 'Signaleer alstublieft gelijk wat verdacht is aan de politie. Wij hebben een vitale rol te spelen door als oren en ogen te dienen voor de politie en de veiligheidsdiensten, en om ertoe bij te dragen dat Londen beschermd is'. De burgemeester beklemtoonde dat de veiligheid van de Londenaars zijn 'eerste prioriteit' is. (BELGA/RR/JVL)