Aanval Kenia: ‘We doden geen vrouwen, zegden ze, en toen schoten ze een vrouw door het hoofd’

Hellen Titus, geïnterviewd voor CNN © /

Hellen Titus, een studente van de universiteit van Garissa in Kenia, deed op de Amerikaanse nieuwszender CNN verslag van haar wedervaren tijdens de terreuraanval van Al-Shabaab. De aanvallers lokten haar uit haar schuilplaats, ze overleefde omdat ze zich insmeerde met het bloed van een slachtoffer.

Vier aanvallers van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab vielen donderdag rond 5 uur de universiteit in de Keniaanse stad Garissa binnen. Ze viseerden eerst een christelijke ochtenddienst. Vervolgens pakten ze de overige studenten aan, die verzen uit de Koran moesten citeren. Wie het niet kon, werd neergeschoten.

Ongeveer 500 studenten wisten te vluchten, maar vele anderen hadden zich in gebouwen verstopt, of werden gewapenderhand in bedwang gehouden en gegijzeld.

De aanvallers waren blootvoets en spraken swahili. Ze gaven een soort lezing voor de gegijzelden. Dit land, zegden ze, behoort niet toe aan ongelovigen. Ze zegden ook: we hebben twee missies, doden en gedood worden.

Hellen Titus, een studente die geïnterviewd werd door de CNN-verslaggever, had zichzelf opgesloten in een kast en had daar al een uur doorgebracht.

“Kom naar buiten. We zullen je niet neerschieten,” zegde een van de aanvallers. “Dat was een leugen”, aldus Titus.

‘Schiet iedereen neer die ademt’

Ze werd samen met zo’n veertig andere studenten naar de tv-zaal gebracht, waar ze, zoals de anderen, op de grond moest gaan liggen. Opnieuw gaven de aanvallers een soort lezing. Ze vertelden, volgens Titus, hoe de Koran het verbiedt om vrouwen te doden. En toen, aldus Titus, “begon ze de vrouwen neer te schieten”. “Schiet iedereen neer die ademt”, zei de gezagsvoerder, die hen ook aanraadde op het hoofd te mikken. “We lagen zonder hoop, in de wetenschap dat we automatisch gedood zouden worden.”

Toen het bloed van een medestudente in haar richting stroomde, smeerde zichzelf in, gezicht, lichaam, en hield zich voor dood. De aanvoerder spoorde de anderen aan om te blijven schieten.

“Ze sloegen me over”, aldus Titus. Ze had uiteindelijk alleen een verwonding aan haar hand.

Volgens de BBC zijn er nu officieel 148 slachtoffers geteld van de aanval, 142 studenten en 6 agenten en soldaten. De 4 leden van Al-Shabaab kwamen ook om.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content