‘Aantal burgerdoden bij bombardementen in Oost-Ghouta loopt op tot veertig’

Soldaten van het Syrische regimeleger in Jobar, Oost-Ghouta, 2 april 2018 © REUTERS

Bij de nieuwe luchtaanvallen op Douma, de laatste stad in Oost-Goutha die nog in handen van rebellen is, zijn al veertig burgers, onder wie ook minstens acht kinderen, omgekomen. Dat zegt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten in een nieuwe balans. De ngo spreekt van ‘hysterische’ bombardementen door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen.

Volgens het Observatorium gaan de ‘honderden lucht- en raketaanvallen’ gepaard met een grondoffensief van het Syrische leger. Dat is gericht op de zuidwestelijke en oostelijke delen van Douma.

De voorbije tien dagen waren de gevechten in het gebied grotendeels gestaakt, nadat rebellen van Jaish al-Islam en de Syrische regering het eens geworden waren over een terugtrekking uit Oost-Goutha. De voorbije dagen trokken honderden rebellen met hun familie weg uit Douma. Donderdag werd de terugtrekking echter opgeschort.

Het Syrische leger voerde de voorbije maanden samen met bondgenoten hevige aanvallen uit op de regio bij Damascus. Daarbij lieten volgens waarnemers meer dan 1.600 mensen het leven.

Ook in de hoofdstad werden vrijdag granaataanvallen gemeld. Daarbij vielen volgens het Observatorium minstens vier doden en twintig gewonden. Het Syrische staatspersbureau Sana verweet Jaish al-Islam ervan achter de aanvallen te zitten. De rebellen zelf ontkennen.

Partner Content