Aantal branden in Amazonewoud stijgt met 20 procent

brand in het Amazonewoud © belga

Het aantal branden in het Amazonewoud op Braziliaans grondgebied is in juli met 20 procent gestegen vergeleken met juli 2019. Dat blijkt uit officiële cijfers van het National Institute for Space Research (Inpe). Volgens Greenpeace moet er meer toezicht ter plaatse gehouden worden.

In de negen Braziliaanse staten die grenzen aan het Amazonegebied werden er in juli 6.804 branden geregistreerd, tegenover 5.318 in juli 2019. Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud lag in juni, toen het droge seizoen begon, ook al 19,5 procent hoger dan in juni vorig jaar.

Ambtenaren vrezen dat 2020 een enorm dramatisch jaar kan worden voor het regenwoud in Brazilië. In 2019 ging er wereldwijd veel aandacht naar de verwoestende branden in het regenwoud.

In augustus dreigt de toestand volgens de specialisten nog erger te worden. Vorig jaar werden in die maand 30.000 haarden geteld, drie keer meer dan in dezelfde maand in 2018. Branden in het Amazonewoud zijn meestal aangestoken en gelinkt aan ontbossing, waarbij boeren land willen vrijmaken om te bewerken of om het vee te laten grazen. Ook van januari tot mei was er al meer ontbossing dan vorig jaar in Brazilië.

Volgens Greenpeace moet het decreet, dat het aansteken van een brand in het Amazonewoud verbiedt, beter gecontroleerd worden

Partner Content