Aantal Afghaanse doden door Taliban escaleert: nieuwe NAVO-missie op komst?

Een man steekt de straat over in de provincie Nangarhar in Afghanistan. © Reuters

Op de NAVO-hoofdkwartieren in Brussel en Bergen zouden plannen circuleren voor een nieuwe ‘civiele missie met een militaire component’ in Afghanistan.

In Afghanistan heeft de terreurgroep Taliban de afgelopen maanden zwaar uitgehaald naar de veiligheidstroepen. In de eerste helft van 2015 kwamen meer dan 4.000 politiemensen en militairen om het leven, een stijging van 50 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat bericht De Volkskrant op basis van bronnen van de New York Times. Desertie onder militairen zou een groot probleem zijn.

Civiele missie

Vooral in de ‘Nederlandse provincie’ (zoals Uruzgan ook wel in Den Haag wordt genoemd), zou de Taliban aan een stevige opmars bezig zijn. Daarom beraadt de Amerikaanse regering zich de komende maanden om toch een beperkt aantal militairen in het land te houden na 2015.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nochtans herhaaldelijk herhaald om alle troepen terug te halen tijdens zijn ambtstermijn, die eind 2016 verstrijkt. Maar volgens Amerikaanse bronnen circuleren op de NAVO-hoofdkwartieren in Brussel en Bergen plannen voor een ‘civiele missie met een militaire component.’

Training en assistentie

Op dit moment zijn er nog een kleine 10.000, voornamelijk Amerikaanse, buitenlandse militairen in het land. De terugtrekking ervan is vertraagd ‘op vraag van de Afghaanse president Ashraf Ghani’, klonk het eerder.

De aanwezige militairen richten zich in theorie enkel op training en assistentie van de Afghaanse troepen. Acties met een gevechtscomponent zouden niet tot hun missie behoren. Toch kwamen afgelopen week zeven Afhgaanse soldaten om het leven door ‘een friendly fire’ door Amerikaanse troepen. NAVO- troepen waren in actie gekomen nadat de strijd tussen de Taliban en Afghaanse troepen escaleerde..

Concurrentie met IS

Hoewel de Taliban nog sterk staat in Afghanistan krijgt de organisatie concurrentie van de Islamitische Staat (IS). In april verklaarden beide terreurgroepen elkaar de jihad.

De Afghaanse overheid vreest voor de invloed van IS. Een instroom van wapens en geld zou sterke concurrentie kunnen aanwakkeren tussen lokale militanten die ontgoocheld zijn over het stilzwijgen van Omar: de Talibanleider is al jaren niet meer in het openbaar verschenen.

Eind juli zal de tweede ronde van directe ‘vredesgesprekken’ tussen de Taliban en de Afghaanse regering plaatsvinden. ‘De tweede ronde vindt plaats op 30 of 31 juli’, verklaarde Mohammed Ismaïl Qasimyar, lid van de Hoge raad voor de vrede, een overheidsorgaan. Eerste gesprekken vonden begin deze maand plaats in Pakistan.

(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content