De aanslagen in onder andere Phuket en Hua Hin kostten aan zeker vier mensen het leven. Zo'n 35 anderen raakten gewond, onder wie 10 buitenlandse toeristen. Buitenlandse Zaken in Brussel heeft geen indicaties dat er Belgen onder de slachtoffers zijn.

Belgen in Thailand wordt gevraagd om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en de actualiteit op de voet te volgen. Ze moeten ook de instructies van de lokale gezagsdragers opvolgen. Dat maakt Buitenlandse Zaken bekend op zijn website met reisadviezen. Wie naar Thailand reist, wordt ook gevraagd dat te melden via de website www.travellersonline.diplomatie.be.

'Belgen die zich in de buurt van de aanslagen bevonden, wordt gevraagd hun naasten in te lichten over hun situatie', aldus Buitenlandse Zaken.

En over de aanleiding: 'De politieke situatie in Thailand kent een graad van onvoorspelbaarheid en volatiliteit. Sinds de staatsgreep van 22 mei 2014 wordt Thailand de facto bestuurd door het leger. Op grond van artikel 44 van de interim-grondwet beschikt de eerste minister over ruime bevoegdheden om de openbare orde te handhaven en de vrijheid van meningsuiting en vereniging te beperken. Kritiek geven op de staatsgreep, het koningshuis of de regering is strafbaar.'

'In geval van een crisis maakt de Belgische ambassade gebruik van het Twitteraccount @BEinThailand', zo vermeldt de website nog.

Omboeken

De touroperators Jetairfly en Thomas Cook blijven reizen naar Thailand aanbieden, maar wijzen er op dat Buitenlandse Zaken een aantal nieuwe richtlijnen geeft voor wie naar het land reist. Annuleringen of omboekingen van reizen naar Thailand zijn bij de touroperators, volgens welbepaalde regels en termijnen, mogelijk.

'Zowat 50 mensen hebben voor de komende 3 tot 4 weken een reis naar Thailand geboekt. Het is momenteel laagseizoen voor die bestemming', zegt Florence Bruyère van touroperator Jetairfly. 'Wie zou willen afzien van een reis omwille van de bomaanslagen kan tegen de gewone voorwaarden zijn reis afzeggen, maar tot nut toe is er nog niemand die geannuleerd heeft.'

Luc Van Erps van Thomas Cook voegt daar nog aan toe dat mensen die hun reis naar Thailand willen omboeken naar een andere regio, dit van vrijdag tot en met zondag kosteloos kunnen doen. (Belga/KVDA)

De aanslagen in onder andere Phuket en Hua Hin kostten aan zeker vier mensen het leven. Zo'n 35 anderen raakten gewond, onder wie 10 buitenlandse toeristen. Buitenlandse Zaken in Brussel heeft geen indicaties dat er Belgen onder de slachtoffers zijn.Belgen in Thailand wordt gevraagd om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en de actualiteit op de voet te volgen. Ze moeten ook de instructies van de lokale gezagsdragers opvolgen. Dat maakt Buitenlandse Zaken bekend op zijn website met reisadviezen. Wie naar Thailand reist, wordt ook gevraagd dat te melden via de website www.travellersonline.diplomatie.be.'Belgen die zich in de buurt van de aanslagen bevonden, wordt gevraagd hun naasten in te lichten over hun situatie', aldus Buitenlandse Zaken. En over de aanleiding: 'De politieke situatie in Thailand kent een graad van onvoorspelbaarheid en volatiliteit. Sinds de staatsgreep van 22 mei 2014 wordt Thailand de facto bestuurd door het leger. Op grond van artikel 44 van de interim-grondwet beschikt de eerste minister over ruime bevoegdheden om de openbare orde te handhaven en de vrijheid van meningsuiting en vereniging te beperken. Kritiek geven op de staatsgreep, het koningshuis of de regering is strafbaar.' 'In geval van een crisis maakt de Belgische ambassade gebruik van het Twitteraccount @BEinThailand', zo vermeldt de website nog. De touroperators Jetairfly en Thomas Cook blijven reizen naar Thailand aanbieden, maar wijzen er op dat Buitenlandse Zaken een aantal nieuwe richtlijnen geeft voor wie naar het land reist. Annuleringen of omboekingen van reizen naar Thailand zijn bij de touroperators, volgens welbepaalde regels en termijnen, mogelijk.'Zowat 50 mensen hebben voor de komende 3 tot 4 weken een reis naar Thailand geboekt. Het is momenteel laagseizoen voor die bestemming', zegt Florence Bruyère van touroperator Jetairfly. 'Wie zou willen afzien van een reis omwille van de bomaanslagen kan tegen de gewone voorwaarden zijn reis afzeggen, maar tot nut toe is er nog niemand die geannuleerd heeft.' Luc Van Erps van Thomas Cook voegt daar nog aan toe dat mensen die hun reis naar Thailand willen omboeken naar een andere regio, dit van vrijdag tot en met zondag kosteloos kunnen doen. (Belga/KVDA)