Aanslagen Parijs: familie slachtoffer sleept België voor Europese rechtbank

07/03/16 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

De ouders van een dodelijk slachtoffer van de aanslagen in Parijs op 13 november, stappen maandag naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens tegen België. Ze beschuldigen ons land van "ernstige tekortkomingen"

Aanslagen Parijs: familie slachtoffer sleept België voor Europese rechtbank

Politie aan concertzaal Bataclan © REUTERS

De ouders van Valentin Ribet, een 26-jarige advocaat die stierf na de aanslag op de concertzaal Bataclan, "vinden dat ernstige tekortkomingen in het Belgische beveiligings- en bewakingssysteem de infiltratie van terroristen op het Franse grondgebied en het plegen van de aanslagen hebben vergemakkelijkt", aldus advocate Samia Maktouf.

Bij de aanslagen kwamen 130 mensen om het leven en raakten honderden gewond. Drie terroristencommando's vielen de Franse hoofdstad aan. "Die terroristen, de meesten van de Belgische nationaliteit, kwamen van Sint-Jans-Molenbeek, waar ze waren geradicaliseerd, gevormd voor de jihad en voorbereid voor gewapende acties op het Franse grondgebied", aldus Maktouf.

'Recht op leven'

Onder hen waren het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Adelhamid Abaaoud, en de voortvluchtige Salah Abdeslam. Zij "hebben zich kunnen verplaatsen tussen Frankrijk en België, ondanks een surveillance van de kant van de Belgische autoriteiten", betreurt de advocate, die meerdere nabestaanden van slachtoffers verdedigt.

De klacht is gestoeld op artikel 2 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, over "het recht op leven". In theorie kan de rechtbank geen zaak onderzoeken als niet alle rechtsmiddelen op landniveau zijn uitgeput. Maar de advocate heeft er toch goede hoop op dat haar vraag zal worden aangenomen. (Belga/TE)

Onze partners