Aanslagen Barcelona: ‘Brein achter aanslagen was informant Spaanse inlichtingendienst’

© Reuters

Abdelbaki Es Satty, de imam van de moskee in Ripoll die het brein zou zijn achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, werkte een tijd als informant van de Spaanse inlichtingendiensten. Dat heeft El Pais bericht.

Abdelbaki Es Satty werd door inlichtingenagenten benaderd toen hij in 2010 in de gevangenis verbleef voor drugsbezit en -handel. De nationale inlichtingendienst (CNI) erkent die samenwerking maar wil geen details over de aard ervan geven. Verder weigert de dienst te specifiëren of de diensten van de man beperkt bleven tot de duur van zijn opsluiting (van 2010 tot 2014), of dat ze zich ook uitstrekten na die periode.

De inlichtingendienst ziet er geen graten in. Een protocol maakt samenwerking met gedetineerden mogelijk, bovendien was hij veroordeeld voor drugsfeiten en niet voor terrorisme, luidt het. De aanslagen van 18 augustus op de Ramblas in Barcelona en Cambrils eisten 16 doden en 130 gewonden. Es Satty kwam kort voor die aanslagen om het leven in Alcanar, bij explosies in de schuilplaats waar de terroristen verbleven.

Begin 2016 was hij drie maanden actief in de Youssef-moskee in Diegem, maar daar werd hij aan de deur werd gezet omdat hij geen bewijs van goed gedrag en zeden kon voorleggen. Ook nadien reisde de man meermaals naar België en naar Frankrijk.

Partner Content