Door de ontmanteling van een terreurcel hebben de veiligheidsdiensten in Spanje een aanslag verijdeld. Elf vermoedelijke jihadisten werden in Catalonië gearresteerd. "De leden van de cel hadden vaste plannen om in Catalonië een aanslag te plegen", verklaarde de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Ramón Espadaler.

Tot islam bekeerde kapper

De beschuldigden - tien mannen en een vrouw - worden ervan verdacht banden te hebben met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het gaat volgens officiële bron om vijf Spanjaarden, vijf Marokkanen en een Paraguayaan tussen de 17 en 45 jaar oud.

Ze hebben in Spanje ook mensen geronseld voor de jihad, de "Heilige Oorlog" in Syrië en Irak, aldus Espadaler. De leider was een Spanjaard met de naam Antonio, die in Sabadell 25 kilometer ten noorden van Barcelona als kapper had gewerkt, en zich na zijn huwelijk met een Marokkaanse tot de islam had bekeerd, schreef El País in haar online-editie onder aanhalingen van een regeringsbron. Buren hadden de man als sympathiek en onopvallend omschreven.

Aan de politieoperatie in Catalonië was een jaar onderzoek voorafgegaan, zei de politie. Aan de raid, die om 4u 's morgens was begonnen, namen 360 agenten deel. Bij razzia's in Barcelona en vier andere Catalaanse steden werden meer dan een dozijn huiszoekingen gevoerd en "allerhande materiaal" in beslag genomen.

Salafisme in 'radicale moskeeën'

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz zei op de zender Catalunya Radio dat in 98 van de 1.264 moskeeën in het land het salafisme wordt gepredikt, een oerconservatieve stroming binnen de islam. Alleen al in Catalonië bevinden zich 50 van die "radicale moskeeën". Die plaatsen worden "bijzonder in het oog" gehouden onder andere om te verhinderen dat daar mensen voor IS worden gerekruteerd.

In Catalonië zijn sinds het begin van het jaar bijna 40 vermoedelijke moslimterroristen gevat. "In de strijd tegen de terreur mogen we niet werkloos toezien", waarschuwde de minister. (Belga/WB)

Door de ontmanteling van een terreurcel hebben de veiligheidsdiensten in Spanje een aanslag verijdeld. Elf vermoedelijke jihadisten werden in Catalonië gearresteerd. "De leden van de cel hadden vaste plannen om in Catalonië een aanslag te plegen", verklaarde de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Ramón Espadaler.De beschuldigden - tien mannen en een vrouw - worden ervan verdacht banden te hebben met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Het gaat volgens officiële bron om vijf Spanjaarden, vijf Marokkanen en een Paraguayaan tussen de 17 en 45 jaar oud. Ze hebben in Spanje ook mensen geronseld voor de jihad, de "Heilige Oorlog" in Syrië en Irak, aldus Espadaler. De leider was een Spanjaard met de naam Antonio, die in Sabadell 25 kilometer ten noorden van Barcelona als kapper had gewerkt, en zich na zijn huwelijk met een Marokkaanse tot de islam had bekeerd, schreef El País in haar online-editie onder aanhalingen van een regeringsbron. Buren hadden de man als sympathiek en onopvallend omschreven. Aan de politieoperatie in Catalonië was een jaar onderzoek voorafgegaan, zei de politie. Aan de raid, die om 4u 's morgens was begonnen, namen 360 agenten deel. Bij razzia's in Barcelona en vier andere Catalaanse steden werden meer dan een dozijn huiszoekingen gevoerd en "allerhande materiaal" in beslag genomen. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz zei op de zender Catalunya Radio dat in 98 van de 1.264 moskeeën in het land het salafisme wordt gepredikt, een oerconservatieve stroming binnen de islam. Alleen al in Catalonië bevinden zich 50 van die "radicale moskeeën". Die plaatsen worden "bijzonder in het oog" gehouden onder andere om te verhinderen dat daar mensen voor IS worden gerekruteerd. In Catalonië zijn sinds het begin van het jaar bijna 40 vermoedelijke moslimterroristen gevat. "In de strijd tegen de terreur mogen we niet werkloos toezien", waarschuwde de minister. (Belga/WB)