De Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken Abdulaziz Kamilov heeft dat bekendgemaakt maar verduidelijkte niet aan welk land de informatie werd doorgespeeld. Volgens de Britse nieuwszender BBC World is het zeer uitzonderlijk dat de Oezbeekse autoriteiten dergelijke inlichtingen bekendmaken.

De 39-jarige Rakhmat Akilov heeft na zijn arrestatie bekend dat hij vorige week met een vrachtwagen in de Zweedse hoofdstad inreed op voetgangers in een drukke winkelstraat. Vier mensen, onder wie een Belgische vrouw, kwamen daarbij om. Er vielen ook vijftien gewonden. De man werd enkele uren na de aanslag opgepakt.

Volgens Kamilov werd Akilov na zijn vertrek uit Oezbekistan naar Zweden in 2014 gerekruteerd door Islamitische Staat. Via het internet riep hij landgenoten op om naar Syrië te reizen om voor IS te strijden.

Eerder hadden de Oezbeekse veiligheidsdiensten volgens verschillende persbureaus al gemeld dat Akilov in 2015 had geprobeerd om als IS-strijder naar Syrië ter vertrekken, maar aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden en terug naar Zweden gestuurd.

Akilov vroeg in Zweden asiel aan, maar kreeg in december vorig jaar vier weken de tijd om het land te verlaten. Later werd een opsporingsbericht over hem verspreid.

De Oezbeekse minister van Buitenlandse Zaken Abdulaziz Kamilov heeft dat bekendgemaakt maar verduidelijkte niet aan welk land de informatie werd doorgespeeld. Volgens de Britse nieuwszender BBC World is het zeer uitzonderlijk dat de Oezbeekse autoriteiten dergelijke inlichtingen bekendmaken.De 39-jarige Rakhmat Akilov heeft na zijn arrestatie bekend dat hij vorige week met een vrachtwagen in de Zweedse hoofdstad inreed op voetgangers in een drukke winkelstraat. Vier mensen, onder wie een Belgische vrouw, kwamen daarbij om. Er vielen ook vijftien gewonden. De man werd enkele uren na de aanslag opgepakt.Volgens Kamilov werd Akilov na zijn vertrek uit Oezbekistan naar Zweden in 2014 gerekruteerd door Islamitische Staat. Via het internet riep hij landgenoten op om naar Syrië te reizen om voor IS te strijden.Eerder hadden de Oezbeekse veiligheidsdiensten volgens verschillende persbureaus al gemeld dat Akilov in 2015 had geprobeerd om als IS-strijder naar Syrië ter vertrekken, maar aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden en terug naar Zweden gestuurd. Akilov vroeg in Zweden asiel aan, maar kreeg in december vorig jaar vier weken de tijd om het land te verlaten. Later werd een opsporingsbericht over hem verspreid.