Aanslag op Schiphol gepland? Terreurverdachten reisden naar Amsterdam op dag van aanslag in Parijs

Schiphol © BELGAIMAGE

Op de dag dat Parijs werd getroffen door een reeks aanslagen, op 13 november vorig jaar, waren twee handlangers van de daders van Brussel naar Amsterdam gereisd. Ze zouden een aanslag op Schiphol hebben willen plegen. Het is niet duidelijk waarom die niet is doorgegaan.

Dat schrijft de Nederlandse Volkskrant. Het gaat om de 23-jarige Tunesiër Sofiane Ayari en de eveneens 23-jarige Syrische Zweed Ossama Krayem. Ze reisden op 13 november met valse papieren met een Eurolines-bus naar Nederland. Ze hadden een enkele reis geboekt. Volgens de Franse justitie horen ze bij de organisatie die achter de aanslagen in Parijs zat.

Ayari werd op 18 maart samen met Salah Abdeslam in Molenbeek gearresteerd. Krayem werd op 8 april gearresteerd in Laken, nadat eerder beelden waren opgedoken waarop hij samen met Khalid El Bakraoui te zien was – de man die de aanslag in Maalbeek pleegde.

Tijdens ondervragingen zou Krayem eerst aangegeven hebben dat ze een hotelkamer in Amsterdam hadden geboekt. Later wijzigde hij die versie en verklaarde hij dat ze dezelfde dag teruggekeerd waren naar Brussel.

Vijf computerbestanden, waarbij Schiphol

Dat Schiphol hun doelwit was, maakt de Franse justitie volgens de Volkskrant op uit bestanden die op een laptop zijn aangetroffen. Die werd gevonden op een vuilnisbelt in Schaarbeek, dichtbij een van de laatste schuilplaatsen van de groep. Het gaat om een indirecte aanwijzing. De laptop bevatte een map met de naam ’13 november’, aldus de krant, waartoe vijf bestanden behoorden. Een daarvan droeg de naam ‘Schiphol’, drie andere namen refereerden aan de aanslagen in Parijs die wel werden uitgevoerd: bij het Stade de France, op de terrassen van Parijs en in concertzaal Le Bataclan. Een vijfde bestand heet ‘metro’ mogelijk gericht op de Parijse metro. De groep sloeg op 22 maart alsnog in de metro van Brussel toe.

Of de Nederlandse inlichtingendiensten de twee in het vizier hadden is niet duidelijk, schrijft de Volkskrant.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content