Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Fedactio: "Verdeeldheid tussen Turken is nog nooit zo groot geweest"

Fedactio, een Turkse vereniging die bij de Gülen-beweging hoort, roept op tot dialoog tussen hun aanhangers en die van Turks president Recep Tayyip Erdogan. "Er wordt niet nuchter nagedacht", klaagt woordvoerder Bahattin Koçak.

Na de mislukte staatsgreep van vrijdag in Turkije wijst Erdogan naar Fetullah Gülen, een Turkse liberale islamitische denker, als verantwoordelijke. "Die tendens is al langer aan de gang. De Gülen-beweging wordt allerlei zaken verweten, tot zelfs terrorisme, maar nooit wordt iets bewezen", aldus Koçak.

Hij betreurt dat de staatsgreep in hun schoenen geschoven wordt. "Meer zelfs, de democratie is absoluut heilig voor ons. Wij zijn dus honderd procent tegen eender welke staatsgreep".

"De verdeeldheid op politiek vlak is dan ook nog nooit zo groot geweest", zegt Koçak. "Ofwel ben je voor Erdogan, ofwel ben je een staatsvijand. Wij willen niets liever dan in dialoog treden met de aanhangers van Erdogan, maar dat is gewoon niet mogelijk. De andere kant wil niet luisteren, ook al willen wij verzoenen."

Immense massa houdt minuut stilte voor slachtoffers aanslag Nice

Duizenden mensen zijn vanmiddag afgezakt naar de Promenade des Anglais om de slachtoffers van de aanslag in Nice te herdenken met een minuut stilte.

AFP
© AFP
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Persconferentie

De Parijse procureur François Molins geeft maandagnamiddag om 16.30 uur een persconferentie over de stand van zaken in het onderzoek naar de aanslag van Nice. Dat meldt Belga. Het Openbaar Ministerie in Parijs is centraal voor alle gevallen van terreur in het land bevoegd en heeft derhalve ook het onderzoek van de aanslag van Nice naar zich toegetrokken.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Sarkozy hekelt antiterreurbeleid van Franse regering

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy heeft de regering in Parijs na de aanslag van Nice van laksheid in de strijd tegen het terrorisme beschuldigd. "Ik durf zeggen dat niet alles gedaan werd wat in de voorbije 18 maanden (sinds de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo) gedaan had moeten worden", zei Sarkozy in een interview zondagavond op de televisiezender TF1. De partijleider van de conservatieve Republikeinen eiste onder andere een beter toezicht op mensen die als geradicaliseerd worden beschouwd.

Premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve menen echter dat tot dusver nog geen enkele regering zoveel heeft gedaan voor de strijd tegen het terrorisme als de huidige. Sinds 2013 zijn in Frankrijk zestien aanslagen verijdeld. Op de Franse nationale feestdag was een man donderdag met een vrachtwagen in een massa mensen gereden op de Boulevard des Anglais in Nice en had daarbij 84 mensen gedood. Deze nieuwe aanslag heeft de discussie in Frankrijk over de juiste strijdmiddelen tegen de terreur weer aangescherpt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Onderzoek toont nog geen link tussen dader en terreurorganisaties'

In het lopend onderzoek is voorlopig nog geen link gevonden tussen de moordenaar van Nice, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, en "terroristische netwerken", meer bepaald de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die het bloedbad heeft opgeëist. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maandagmorgen verklaard op RTL-radio.

"De modus operandi is duidelijk ontleend aan wat Daesh (een Arabisch acroniem voor IS) voor ogen heeft. Er kan niet uitgesloten worden dat een onevenwichtig en erg gewelddadige (...) persoon door een snelle radicalisering werd gerekruteerd voor deze verschrikkelijke misdaad", sloot Cazeneuve een link ook niet uit.

Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist, maar deed dat zonder daar bewijzen voor te geven. Het klonk dat de dader er een van hen was omdat hij hun ideeën deelde. Aangenomen wordt dat ze op een goedkope manier willen inpikken op deze aanslag.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Na het verdriet is er nu ook woede in Nice: 'Wij krijgen hier een burgeroorlog'

Nice was synoniem met zon en zee, maar nu ook met de verschrikkingen van terreur. De Niçois maken zich zorgen over de toekomst en zijn vooral boos. 'Wij kunnen ons niet laten afslachten. Deze regering moet aftreden!'

Reportage vanaf de Promenade des Anglais

Reuters
© Reuters
Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Film 'Bastille Day' uit Franse zalen gehaald

De actiefilm "Bastille Day" is niet meer te zien in de Franse bioscopen. De film, die afgelopen woensdag in Frankrijk uitkwam, gaat over de poging om een aanslag in Parijs te vermijden op de Franse nationale feestdag, in het Engels "Bastille Day" genoemd. Eén van de slogans van de film was "This year, they are the fireworks".

Distributeur StudioCanal haalt de film nu uit roulatie bij onze zuiderburen uit respect voor de slachtoffers van de aanslag in Nice. Lees hier meer

-
© -
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video: Toerisme krijgt klap na aanslag Nice

Nice is met jaarlijks 12 miljoen passagiers op de luchthaven dé toeristische badstad van Frankrijk.

De stad doet haar best om overeind te krabbelen maar de gevolgen van de aanslag zijn duidelijk voelbaar in de toeristische sector.

Verschillende hotels en restaurants zijn wel open, maar ook voor de uitbaters is het vaak niet evident om te werken.

Zo is ook Nicola De Cary, die als ober werkt in een strandbar aan de Promenade des Anglais nog zwaar onder de indruk. Hij liet donderdag tijdens de aanslag mensen schuilen in zijn restaurant.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nog 18 mensen in levensgevaar

Na de aanslag in Nice vechten 18 slachtoffers nog steeds voor hun leven. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine bekendgemaakt.

85 mensen liggen nog in het ziekenhuis, 29 onder hen op de afdeling intensieve zorgen.

In totaal vielen donderdagavond 84 doden en raakten zowat 200 mensen gewonden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Ex-vrouw van dader opnieuw vrij

Na de aanslag in Nice is de ex-vrouw van de Tunesische dader Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) weer vrijgelaten. Dat zeggen bronnen bij justitie.

De vrouw werd vrijdag opgepakt. Zaterdag pakte de politie enkele mannen op, zondag een vrouw en een man. In haar eerste verhoren zou de ex van Bouhlel verklaard hebben dat haar vroegere man, die nog niet bekendstond als islamist, op korte tijd geradicaliseerd was.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dader sms'te: 'Stuur meer wapens'

Mohamed Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, stuurde vlak voor de aanslag een sms waarin hij om extra wapens vraagt. Dat meldt VTM op gezag van het Franse BFMTV. De ontvanger van het bericht is niet bekend.

'Amène plus d'armes, amènes en 5 à C,'stuurde hij om 22u27: 'Breng meer wapens, breng ze binnen 5 minuten naar C.'

De ontvanger is onbekend, maar zou een van de zeven mensen zijn die aangehouden werden, aldus VTM.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nog twee personen opgepakt: totaal op 7

Er zijn zondag opnieuw twee mensen - een man en een vrouw - opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst in het onderzoek naar de aanslag van Nice, waarbij donderdag minstens 84 doden vielen toen de dader met een vrachtwagen inreed op een massa mensen. Dat melden Franse gerechtelijke bronnen.

Vijf personen - de ex van de dader en vier mannen uit zijn entourage - werden eerder al opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. IS heeft zaterdag de aanslag door Mohamed Lahouaiej-Bouhlel opgeëist.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dader ging meermaals met vrachtwagen op verkenning

De dader van de aanslag in Nice heeft de dagen voor 14 juli de Promenade des Anglais verkend met de vrachtwagen die uiteindelijk als moordwapen zou dienen. Volgens bronnen bij het onderzoek deed hij dat zowel op 12 als op 13 juli.

Verschillende getuigen zouden intussen ook informatie gegeven hebben over de religieuze kant van Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Eerder raakte al bekend dat de dader bij de Franse autoriteiten helemaal niet bekendstond als een geradicaliseerde, maar wel met persoonlijke problemen kampte.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Marine Le Pen eist ontslag van Bernard Cazeneuve

De voorzitster van de extreemrechtse partij Front National vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken na de aanslag in Nice niet langer kan aanblijven. 'In welk land ook ter wereld zou een minister bij zo een verschrikkelijke balans - 250 doden op achttien maanden - ontslag genomen hebben', zo verwijst ze naar de dodentol van de aanslagen in januari en november 2015 in Parijs en van 14 juli 2016 in Nice.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Minister Cazeneuve: 'Dader is heel snel geradicaliseerd'

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, zegt dat 'het erop lijkt' dat de dader van de aanslag in Nice 'zeer snel geradicaliseerd' is. Hij zei daarnaast dat de aanslag in Nice 'een nieuw type aanslag' is, die 'aantoont hoe moeilijk de strijd tegen terrorisme is'.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde, was 'niet bekend bij de inlichtingendiensten, omdat hij zich in de loop der jaren niet onderscheiden had op vlak van veroordelingen, handelingen of een radicaal islamitische ideologie', zegt Caseneuve. 'Het lijkt erop dat hij heel snel geradicaliseerd is. Dat wijzen in elk geval de eerste elementen uit de getuigenissen van zijn omgeving uit'. Daarnaast wees Caseneuve zaterdag op de nieuwe modus operandi van de dader. 'Er werden geen zware wapens of explosieven gebruikt. Het trauma dat teweeggebracht wordt door de extreem gewelddadige manier waarop deze aanslag gepleegd is, raakt de Fransen daardoor diep.'

AFP
© AFP
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Islamitische Staat eist aanslag Nice op

Islamitische Staat heeft de bloedige aanslag van donderdag in Nice opgeëist. De meldt het persagentschap Amaq, dat beschouwd wordt als de spreekbuis van de terreurbeweging, zaterdag.

Bij de aanslag, waarbij een vrachtwagen inreed op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice, vielen donderdagavond minstens 84 doden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Vader van aanslagpleger: 'Hij was altijd alleen, altijd depressief'

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de dader van de aanslag van donderdagavond in Nice waarbij minstens 84 doden vielen, had in het begin van de jaren 2000 een depressie en had geen link met religie. Dat zegt zijn vader, die hem als "altijd alleen, altijd depressief" beschrijft, in Tunesië aan persagentschap AFP. "Sinds hij vertrokken is naar Frankrijk, hebben we niets meer van hem gehoord", luidt het.

"Van 2002 tot 2004 had hij problemen die geleid hebben tot een zenuwinzinking. Hij werd kwaad, hij schreeuwde en sloeg alles kapot wat hij vond", zegt Mohamed Mondher Lahouaiej-Bouhlel over zijn zoon. Hij werd ervoor behandeld met medicatie.

Volgens de vader zou zijn zoon ook "geen enkele link met religie" hebben. "Hij bad niet, hij vastte niet, hij dronk alcohol en nam zelfs drugs", klinkt het. "Ook wij zijn geschokt over wat er is gebeurd."

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel werd op 31 januari 1985 geboren in Msaken, in de banlieue van Sousse. Hij was getrouwd met een Frans-Tunesische die in Nice woonde en had drie kinderen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Aanslag Nice niet vermeld in IS-publicaties

De berichten en publicaties vrijdag van terreurgroep Islamitische Staat (IS) maken geen melding van de aanslag in Nice. Bij die aanslag, waarbij een vrachtwagen inreed op de menigte op de Promenade des Anglais in Nice, vielen donderdagavond minstens 84 doden. Ook door het nieuwsagentschap Amaq - de spreekbuis van de terreurbeweging - en de jihadistische radio wordt met geen woord gerept over de tragedie.

Ondanks de stilte van IS, hebben verschillende aanhangers van de terreurbeweging de aanslag gevierd, onder meer op de sociale media. Het is echter nog niet bevestigd dat de dader een geradicaliseerde moslim was.

De Franse eerste minister Manuel Valls zei vrijdagavond nog dat de dader van de aanslag in Nice "zonder twijfel op de een of andere manier" gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen, maar later op de avond kon minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve die link niet bevestigen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Vier mensen opgepakt

Na de aanslag donderdagavond in Nice, waarbij 84 mensen omkwamen nadat een 31-jarige Tunesiër met een vrachtwagen inreed op een mensenmassa, zijn vier mannen uit de entourage van de dader opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst, melden Franse gerechtelijke bronnen.

Vrijdag was de ex-vrouw van de verdachte al in voorlopige hechtenis geplaatst. Bij de vier mannen die onder voorlopige hechtenis zijn geplaatst, en waarvan de identiteit niet bekend is, werd één persoon vrijdag opgepakt en de drie anderen zaterdagochtend.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

"Dader zonder twijfel gelinkt aan islamistische kringen"

De Franse eerste minister Manuel Valls zegt dat de dader van de aanslag in Nice "zonder twijfel op de een of andere manier" gelinkt was aan radicaal-islamitische kringen. Dat zei hij vrijdagavond in een interview op France 2. Volgens de Franse eerste minister hebben de veiligheidsdiensten geen fouten gemaakt bij de aanslag. Later op de avond zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve die link tussen de bestuurder van de vrachtwagen en het radicaal islamisme niet te kunnen bevestigen.

"Ja, hij is een terrorist en we zullen achterhalen wie zijn medeplichtigen zijn", zei Valls. De Franse premier is er voorts van overtuigd dat "we deze oorlog tegen het terrorisme gaan winnen". "Het wordt een oorlog van lange adem, in het buitenland maar ook op ons grondgebied. De terroristen proberen ons te verdelen." "De laatste drie jaar zijn vijftien plannen om aanslagen te plegen, verijdeld", zei Valls over eventuele fouten door de veiligheidsdiensten. "In de lente nog werd een groot plan verijdeld.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Explosieven gevonden in vrachtwagen'

Volgens de Franse politie is er een explosive device (explosieven) gevonden in de vrachtwagen. Dat meldt BBC.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'De gevolgen van de terreur voor de Franse economie blijven beperkt'

Na Charlie Hebdo en de Bataclan krijgt Frankrijk opnieuw een grote aanslag te verwerken, deze keer in Nice, het toeristische hart van het land. Ondanks alle menselijke leed, zullen de gevolgen van de terreur voor de Franse economie beperkt blijven, zegt Geert Gielens van Belfius.

REUTERS
© REUTERS
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Update: 84 doden, onder wie tien kinderen

Bij de aanslag in Nice zijn 84 doden gevallen, onder wie tien kinderen. Dat heeft de procureur van Parijs, François Molins, vrijdagnamiddag gezegd tijdens een persconferentie.

Daarnaast vielen ook 202 gewonden. Het gaat onder meer om 52 mensen in kritieke toestand, van wie er 25 op intensieve zorgen liggen. Nog volgens Molins was de naam van de bestuurder van de vrachtwagen, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, niet bekend bij de inlichtingendiensten; evenmin was hij bekend als geradicaliseerd. Molins bevestigt daarmee de eerdere berichten over de naam van de verdachte.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Didier Reynders: 'Twee inwoners van België onder de slachtoffers'

Er zijn indicaties dat bij de aanslag, donderdagavond in Nice, één Belg van Russische origine is omgekomen. Daarnaast is ook een Kazachse vrouw die in ons land woonde, maar niet de Belgische nationaliteit had, overleden.

De overlijdens van deze twee mensen zijn nog niet officieel bevestigd. "Er moet binnen Frankrijk een hele juridische procedure doorlopen worden, vooraleer het overlijden aan ons bevestigd kan worden", duidt Didier Vanderhasselt, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Terreur went helaas (op de beurs)

De Europese financiële markten hebben erg gematigd gereageerd op de nieuwe aanslag in Frankrijk, de derde zware in amper anderhalf jaar tijd. De verliezen op de Europese beurzen liepen nooit hoger op dan 1 procent. Het effect van terroristische aanslagen op de financiële markten blijft beperkt, stelt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen, vast

belga
© belga
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Livestream: gerecht geeft persconferentie over aanslag

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De Wever: 'Zware politievoertuigen besteld om dit te vermijden'

De Antwerpse politie heeft onlangs nieuwe, extra zware voertuigen besteld die specifiek bedoeld zijn om blokkades uit te voeren op plaatsen waar grote groepen mensen samenkomen bij evenementen. Dat heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag verklaard.

Nu worden ook al sporadisch soortgelijke voertuigen ingezet in Antwerpen, zij het exemplaren van de federale politie.

De Wever herhaalde vrijdag naar aanleiding van de aanslag in Nice dat hij als burgemeester "alleen maar alle maatregelen kan nemen die je kàn nemen". Hij zegt het wel "onbegrijpelijk" te vinden dat bij verhoogde terreurdreiging een vrachtwagen aan een hoge snelheid kan inrijden op een menigte bij een evenement zoals in Nice. (Belga)

Hollande: 'Vijftigtal mensen tussen leven en dood'

'Een vijftigtal mensen zweven na de aanslag donderdagavond in Nice tussen leven en dood', heeft de Franse president François Hollande gezegd tijdens een persconferentie. Eerder op de dag bezocht hij een ziekenhuis in Nice. Nog volgens Hollande zijn er 'veel buitenlanders' en 'veel kinderen' onder de slachtoffers. 'Waarom op 14 juli', zei Hollande, verwijzend naar de Franse nationale feestdag. 'Omdat het het feest van de vrijheid is.'

Volgens de Franse Direction générale de la Santé werden na de aanslag 188 mensen overgebracht naar ziekenhuizen in de hele regio. 48 mensen bevinden zich in een kritieke toestand, en 25 van hen liggen "op intensieve zorgen".

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Luchthaven Nice even deels ontruimd

Een van de twee terminals van de luchthaven van Nice is vrijdagnamiddag even ontruimd geweest wegens een achtergelaten valies. Het bleek vals alarm en de situatie is ondertussen weer normaal. Dat melden verschillende media.

Op het moment van de evacuatie was net een vliegtuig van Jetairfly uit Oostende in aantocht. Dat vliegtuig is gewoon kunnen landen, want de maatschappij maakt gebruik van de andere terminal, zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Update: nationaliteit van verschillende slachtoffers intussen bekend

Stilaan raakt meer informatie bekend over de buitenlandse slachtoffers van de aanslag in Nice. Over mogelijke Belgische slachtoffers is nog niets bekend. Premier Charles Michel verzekerde vrijdag dat ons land in permanent contact staat met de Fransen.

Omstreeks 14.00 uur bestond al zekerheid over drie Duitse en twee Amerikaanse slachtoffers, terwijl ook Zwitserland, Rusland, Armenië, Oekraïene en Tunesië elk het overlijden van een landgenoot hebben bevestigd. Naast het Tunesische slachtoffer was ook de dader van afkomstig uit Tunesië. Onder de gewonden bevinden zich minstens een Brit en twee Roemenen. België wacht intussen nog op nieuws over een twintigtal landgenoten die nog niet bereikt konden worden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Extra veiligheidsmaatregelen tijdens Gentse Feesten

De stad Gent neemt extra veiligheidsmaatregelen tijdens de Gentse Feesten, na de aanslag in Nice waarbij zeker 84 mensen om het leven zijn gekomen

Lees hier alle details over de veiligheidsmaatregelen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wat is terrorisme? Zelfs VN raakt er niet uit

De definitie van terrorisme verdeelt regeringen, mensenrechtengroepen, de media en zelfs de Verenigde Naties.

Lees hier meer.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Meldingen over financiering terrorisme nemen toe

De Cel voor Financiële Informatieverstrekking noteerde vorig jaar aanzienlijk meer meldingen over financiering van terreur, en het tij lijkt niet te keren.

belga
© belga
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse burgemeester wil meer agenten en middelen voor zomerevenementen

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) wil meer agenten en logistieke middelen om de vele zomerevenementen in de hoofdstad te beveiligen. Naast de festiviteiten rond 21 juli, de nationale feestdag, is er nog Brussel-Bad, de Zuiderkermis en het Brussels Summer Festival.

Na de aanslag in Nice heeft Mayeur vrijdag alvast een aantal vergaderingen gehouden om te zien hoe de veiligheid verhoogd kan worden. Mayeur heeft twee weken geleden al aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de vraag gesteld naar meer mensen en middelen. Een antwoord kreeg hij nog niet. "We hebben natuurlijk wel de militairen in de straat, maar we moeten versterking hebben bij de politie", zegt Mayeur.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Franse president Hollande aangekomen in Nice

De Franse president François Hollande is vrijdagmiddag aangekomen in Nice, de dag na de aanslag die minstens 84 doden heeft geëist in de zuidelijke stad.

Het staatshoofd zal er samenzitten met de lokale veiligheidsdiensten en de hulpdiensten die ter plaatse waren in de nasleep van de aanslag. Ook premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevinden zich reeds in de stad.

Londens burgemeester Khan: 'Zij zullen niet winnen'

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft vrijdag aangekondigd dat hij de veiligheidsmaatregelen in zijn stad onder de loep neemt na de aanslag in Nice. 'De politiechef van de stad en ikzelf zullen al het mogelijke doen om de veiligheid van de Londenaars te garanderen', zei hij tijdens een bezoek aan de luchthaven Londen-Gatwick. Eerder verscherpten Duitsland en Italië al hun controles aan de grens met Frankrijk. België doet dat voorlopig niet.

De burgemeester zei dat de Londenaars 'vandaag samen met Nice en heel Frankrijk rouwen' en noemde de aanslag 'afschuwelijk'. 'We zijn ook verenigd in onze vastberadenheid om te strijden tegen zij die met deze laffe terreurdaad verdeeldheid proberen te zaaien', is Khan strijdvaardig. "Ze zullen niet winnen. Noch in Frankrijk, noch in Londen. We zullen overwinnen tegen deze laffe ideologie." (Bron: BELGA)

Buren: 'Bouhlel is een stille eenzaat'

Enkele buren van Mohamed Lahouaiej Bouhlel beschrijven hem als 'stil' en 'eenzaat', aldus Le Figaro 'Hij zei nooit iets terug als je hem groette', klinkt het. Volgens hen ging hij zijn appartement altijd binnen met zijn fiets en parkeerde hij vlakbij het flatgebouw een kleine bestelwagen.

Hij zag er niet religieus uit en droeg vaak korte broeken.'Een mooie man, constant in de weer met zijn twee dochters', vertelt een vrouw die op het gelijkvloers van het flatgebouw woont.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Federale politie: Geen bijkomende controles aan Belgische grenzen

België zal na de aanslag in Nice geen bijkomende controles aan de grens met Frankrijk invoeren. Dat meldt de federale politie vrijdag.

Duitsland had eerder wel aangekondigd de controles aan de Franse grens op te voeren. Ook op de luchthavens en in treinstations gelden strengere veiligheidsmaatregelen, zegt de Bundespolizei nog. Verdere details kunnen uit veiligheidsoverwegingen niet gegeven worden

Ook in Italië worden de controles aan de grens met Frankrijk versterkt, zo meldt minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano op Twitter.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nog geen nieuws over Belgische slachtoffers

Over mogelijke Belgische slachtoffers is nog niets bekend. Premier Charles Michel verzekerde vrijdag dat ons land in permanent contact staat met de Fransen. Hij verwacht in de komende uren meer duidelijkheid.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nationaliteit slachtoffers: Zwitser en twee Amerikanen onder hen

Stilaan raakt meer informatie bekend over de slachtoffers van de aanslag in Nice. De Zwitserse autoriteiten bevestigen de dood van een landgenote, terwijl volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken minstens twee Amerikanen het leven lieten op de Promenade des Anglais.

President Obama bood al "alle mogelijke steun" aan bij het onderzoek.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tunesië veroordeelt 'laffe daad' van landgenoot

Tunesië laat vrijdag weten dat het de "laffe aanslag" in Nice, die werd uitgevoerd door een Tunesische man die in Frankrijk verbleef, "sterk veroordeelt". President Beji Caid Essebsi roept verder op tot "solidariteit" tussen de twee landen.

"Tunesië veroordeelt de laffe aanslag in Nice, en drukt zijn medeleven uit met het Franse volk", zo meldt een persbericht van het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land biedt ook zijn steun aan in de strijd tegen terrorisme.

President Essebsi begaf zich vrijdagochtend al naar de Franse ambassade in Tunis om zijn medeleven te betuigen. "Het is een vreselijke daad, waar we samen antwoord op zullen bieden", liet Essebsi optekenen.

De chauffeur van de vrachtwagen die inreed op de mensenmassa in Nice, is intussen formeel geïdentificeerd. Het zou gaan om een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde.

Tunesië wordt sinds begin 2015 geteisterd door jihadistische aanvallen, en maakt deel uit van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS).

reuters
© reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Michel: 'Evenementen nationale feestdag gaan door, maar extra veiligheidsmaatregelen'

De evenementen naar aanleiding van de nationale feestdag zullen doorgaan, maar wel onder verscherpte veiligheidsmaatregelen. Dat heeft premier Charles Michel bevestigd na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Een Belgische link met de aanslag in Nice lijkt er voorlopig niet.

"We hadden al extra maatregelen voorzien als gevolg van het algemene dreigingsniveau 3", verzekerde Michel. "Maar de nieuwe elementen in Nice zorgen zeker voor een aanpassing van de maatregelen. De veiligheidsdiensten werken hard om te bepalen welke maatregelen we kunnen treffen."

De optie om de festiviteiten af te gelasten is nooit zelfs maar ter sprake gekomen, zo viel na de veiligheidsraad te horen in regeringskringen. Het dreigingsniveau blijft immers op drie, concrete aanwijzingen voor een aanslag op een bepaalde plaats of een bepaald tijdstip zijn er niet. De situatie wordt wel op de voet gevolgd en een nieuwe dreigingsanalyse is steeds mogelijk.

Volgens premier Michel houden de Belgische veiligheidsdiensten al langer rekening met de mogelijkheid van aanslagen met voertuigen. "Om evidente redenen zal ik niets zeggen over het type maatregelen, maar we waren al waakzaam voor dergelijke scenario's", klonk het.

Niettemin zullen de veiligheidsdiensten overal in Europa rekening moeten houden met nieuwe modi operandi. Belgische slachtoffers zijn nog niet gekend, bevestigde Michel voorts. Hij beseft echter dat het zuiden van Frankrijk veel Belgen aantrekt, zeker in de vakantieperiode. De bevoegde diensten staan dan ook in permanent contact met de Franse autoriteiten én met de families die nog in het duister tasten over naasten in de regio.

In "de komende uren" verwacht de premier meer duidelijkheid. Van een Belgische link met de dader lijkt geen sprake. "We moeten het onderzoek in Frankrijk de nodige ruimte geven, maar op dit moment hebben we daar geen formele indicatie van", aldus premier Michel.

België plant alvast geen bijkomende militaire reactie in Syrië en Irak, zoals de Franse president François Hollande die intussen wel aankondigde. Ons land is solidair, maar militair ingrijpen is niet alles, verduidelijkte de eerste minister.

Tot slot herhaalde premier Michel dat een nulrisico nooit mogelijk zal zijn. "Geconfronteerd met deze horror, enkele maanden na de aanslagen in Brussel, beseffen we meer dan ooit dat de terreurdreiging reëel is, ze is niet theoretisch of virtueel", besloot hij. "Gisterenavond zijn we opnieuw met die waarheid geconfronteerd."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Minstens twee kinderen overleden en vijftigtal opgenomen in het ziekenhuis

Bij de aanslag in Nice, die aan zeker 84 het leven kostte, zijn zeker twee kinderen omgekomen. Dat zegt een verantwoordelijke van het pediatrisch ziekenhuis in Nice. Een vijftigtal andere kinderen wordt er momenteel verzorgd.

"Omstreeks 7 uur hebben we de overlijdens van twee kinderen vastgesteld", die tijdens de operatie gestorven zijn, luidt het. "Anderen vechten nog voor hun leven."

Vrijdagochtend had de voormalige burgemeester van Nice en huidig voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur, Christian Estrosi, al op de radio gezegd dat er tientallen kinderen, onder wie zeer jonge, onder de slachtoffers waren.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Nice toont dat zij die klaar zijn om naar Syrië of Irak te vertrekken niet noodzakelijk gevaarlijkste zijn'

Veiligheidsexpert Thomas Renard (Egmontinstituut) analyseert de aanslag in Nice en waarschuwt voor overreacties. 'Het is onmogelijk en ook niet wenselijk om van elke evenement een versterkte burcht te maken.'

België verhoogt controles niet, Duitsland wel

Volgens de federale politie komen er geen extra controles bij aan de Belgisch-Franse grens. Aan de Duits-Franse grens wordt er wel extra gecontroleerd, net als aan de stations en de luchthavens.

Meer info over Mohamed Lahouaiej Bouhlel

In ons stuk lees je meer over Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesisch-Franse chauffeur en dader van de aanslag in Nice.

Dader in maart nog veroordeeld voor geweldpleging

De dader, die inmiddels al geïdentificeerd is, werd in maart van dit jaar nog veroordeeld voor geweldpleging. Dat meldt Le Figaro aan de hand van politiebronnen. Wat we inmiddels nog over de dader weten, kunt u hier lezen.

Beurzen in het rood

Meteen na de opening van de beurs vanochtend liet de CAC in Parijs een daling van 0,55% optekenen tot 4361,57 punten. Ook de FTSE-100 in Londen ging met 0,19% achteruit. Hetzelfde verhaal op de beurs van Frankfurt, Dax, zakte 0,37%, terwijl ze gisteren nog met 1,39% gestegen was. Dat meldt Le Figaro.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

3 dagen nationale rouw in Frankrijk

Frans president François Hollande heeft naar aanleiding van de aanslag in Nice, die het leven kostte aan zeker 84 mensen, drie dagen van nationale rouw afgeroepen: 16, 17 en 18 juli. Dat heeft de Franse eerste minister Manuel Valls aangekondigd na een crisisoverleg op het Elysée in Parijs.

Het wetsontwerp om de noodtoestand met drie maanden te verlengen zal woensdag en donderdag aan het Franse parlement worden voorgelegd, gaf Valls nog aan. Die is al sinds november, na de aanslagen in Parijs, van kracht en zou normaal gezien aflopen op 26 juli.

AFP
© AFP

Hollande onderweg

De Franse president François Hollande is onderweg naar Nice. Ook premier Manuel Valls gaat mee.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Michel: 'Veiligheidsdiensten werken aan extra maatregelen voor 21 juli'

Premier Charles Michel (MR) heeft gezegd dat de veiligheidsdiensten werken aan extra maatregelen voor bescherming tijdens de nationale feestdag en andere evenementen.

Het terreurdreigingsniveau blijft op 3, maar dat wordt de komende dagen permanent bekeken.

IS in 2014: 'Overrijd een ongelovige'

Op dit moment is de aanslag in Nice nog door niemand opgeëist. Toch lijkt Abu Mohammed al-Adnani, een woordvoerder van Islamitische Staat, in een filmpje uit 2014 de aanslag te voorspellen.

YouTube
© YouTube
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Frankrijk: drie dagen nationale rouw

De Franse premier Manuel Valls heeft aangekondigd dat 16, 17 en 18 juli drie dagen van nationale rouw zullen zijn.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jean-Claude Juncker: 'Wanneer houdt het op?' (video)

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft een persconferentie gehouden. Hij noemde de aanslag een 'barbaarse, terroristische daad'. 'Opnieuw zijn er levens en dromen verwoest. Je kunt je afvragen: wanneer houdt het op?'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Belgische ooggetuige: 'Ik dacht aan een zwaar ongeval, deze horror kon ik me niet voorstellen'

De Roeselaarse Claudia Allemeersch is met vakantie in Nice, samen met haar moeder Diana Devolder. 'Gisterenavond zijn we bruusk uit onze droom wakker geschud', zegt Claudia aan Krant van West-Vlaanderen. Ze verblijft momenteel in Saint-Laurent-du-Var.

'We volgden het vuurwerk vanop ons terras, waar we een perfect zicht hadden op het spektakel. Iets na 22.30 uur zagen we echter tal van ambulances en hulpdiensten toestromen. Ik dacht aan een zwaar ongeval of zelfs een brand in de buurt van de Promenade des Anglais, maar deze horror kon ik me niet voorstellen.'

Lees hier de volledige getuigenis.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'54 kinderen in hospitaal'

Volgens het plaatselijke blad Nice-Matin werden 54 kinderen gehospitaliseerd in ziekenhuis Lenval.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video Vlaamse ooggetuige: 'Mensen duwden elkaar weg'

De Vlaamse Savannah Van Geyt zag de aanslag in Nice gebeuren. Zij was op dat moment aanwezig voor het vuurwerk op de Promenade des Anglais.

'Het vuurwerk was net afgelopen,' zegt ze aan VTM Nieuws. 'Op dat moment is een heel grote witte truck ingereden op de menigte. De paniek brak snel uit, want de truck reed met hoge snelheid. Iedereen is weggevlucht, de straten ingelopen. Mensen duwden elkaar weg en probeerden ergens binnen te raken.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video: Nice ontwaakt

Op beelden in Nice vanochtend is een desolate Promenade des Anglais te zien, de plek waar de aanslag gisteravond plaatsvond. De sfeer is onwezenlijk: lege terrassen, een man loopt rond met een deken rond zich.

Mensen zijn gisteravond halsoverkop weggelopen, bekers - en alles wat herinnert aan het feest - is achtergebleven.

Gehuurde vrachtwagen

Volgens Le Soir heeft de dader de vrachtwagen waarmee hij op de mensen inreed enkele dagen geleden voordien gehuurd in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kaartje: het traject van de aanslagpleger

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dader geïdentificeerd

De dader van de aanslag is geïdentificeerd, zo meldt AFP.

Dadelijk meer daarover. Wat we nu al weten over de man, leest u hier.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Koning Filip: 'Belgen zijn solidair met Frankrijk'

Koning Filip laat via Twitter weten "diep geschokt" te zijn door "de gruwelijke aanslag in Nice", die aan zeker 84 mensen het leven kostte. "De Belgen zijn solidair met Frankrijk. Al onze gedachten naar de slachtoffers en families", luidt het.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Reizigers van Jetair en Thomas Cook in Nice zijn veilig

De reizigers van de touroperatoren Jetair en Thomas Cook die in Nice verbleven, zijn ongedeerd. Dat werd vrijdagochtend bij de touroperatoren vernomen, na de zware aanslag die donderdagavond in de zuidoostelijke Franse stad plaatsvond.

Thomas Cook had "enkele tientallen" reizigers in Nice. "Ze zijn allemaal in orde en niemand wilt terugkeren", zegt woordvoerder Koen van den Bosch.

De touroperator is nog bezig met het contacteren van reizigers die in de regio rond Nice verblijven. Jetair meldde eerder al dat de zes mensen die via hen op citytrip waren in de Franse stad, veilig zijn. De touroperator heeft vrijdag twee vluchten naar Nice op de agenda staan (een vanuit Oostende en een vanuit Charleroi), maar het overgrote deel van de mensen heeft alleen een vliegticket geboekt bij de touroperator. Zij reizen meestal vanop de luchthaven op eigen houtje verder in de regio, legt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch uit.

De enkele citytrippers die vrijdag naar Nice vliegen, kunnen hun reis annuleren, wijzigen of uitstellen, klinkt het nog, indien ze dat zouden willen. Ook de vluchten richting Nice vanop Brussels Airport gaan vrijdag gewoon door, zo blijkt uit de vluchtschema's op de website van de luchthaven.

Buitenlandse Zaken is nog steeds op zoek nieuws over eventuele Belgische slachtoffers.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De Ruyver: 'Moeten ook Belgische nationale feestdag herbekijken'

Na de aanslag in Nice moeten ook de activiteiten rond de Belgische nationale feestdag van 21 juli, vooral in Brussel, herbekeken worden. Dat zegt criminoloog en terreurexpert Brice De Ruyver (UGent) aan BRUZZ.

De Ruyver vreest dat de aanslag in Nice een inspiratie kan vormen voor individuele extremisten in Brussel. Zeker in de hoofdstad moeten de veiligheidsdiensten extra waakzaam zijn.

"Ik zie niet meteen problemen rond het nationaal defilé, dat altijd streng wordt beveiligd. Maar andere activiteiten in de namiddag en avond, zoals de feesten in de Brusselse parken, zijn toch risicovol."

Maar ook terroristen uit Frankrijk kunnen naar Brussel trekken. "We weten dat hun aanpak en strategie veranderd zijn. We hebben dat al gezien met individuen zoals Mehdi Nemmouche, die vanuit Frankrijk opereerden om later een aanslag te kunnen plegen in Brussel."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Senaat en Vlaamse regering houden minuut stilte

Om 10u houden zowel de Vlaamse regering als de Senaat een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag.

Ook de Euraziatische top in Mongolië is geopend met een minuut stilte.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tourrit gaat door

De Tourrit van vandaag gaat door, zo meldt VRT.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overzicht: de aanslagen in Frankrijk sinds 2015

De aanslag in Nice is de derde dit jaar in Frankrijk en de 11 in een reeks gepleegde en verijdelde aanslagen sinds begin 2015. Een overzicht.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Michel: 'We zijn bezorgd, want daar leven veel Belgen en het is nu vakantie'

'We zijn opnieuw geschokeerd, dit is een tragische aanval. Dat bewijst dat de strijd moet gevoerd blijven,' zo reageert premier Charles Michel (MR) op Radio 1.

'We zijn bezorgd, want daar leven veel Belgen en het is nu vakantie. We doen ons best om de families te steunen.'

'Het dreigingsniveau blijft op 3, in de voormiddag vergaderen we hier over. We bekijken met de veiligheidsdiensten of het mogelijk is om verdere maatregelen te nemen om de veiligheid te verhogen.'

Welke lessen trekt de premier naar aanleiding van de Belgische nationale feestdag op 21 juli: 'Dit is een nieuwe modus operandi. Dit maakt het moeilijker voor de veiligheidsdiensten.'

Belga
© Belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dader was gekend voor wapengebruik, niet voor radicalisering of terrorisme

De bestuurder van de vrachtwagen die in Nice inreed op een vierende mensenmassa, zou volgens de eerste gegevens van de Franse politie niet bekend staan als geradicaliseerd. Dat meldt nieuwszender BFMTV op basis van politiebronnen.

In de vrachtwagen werden identiteitspapieren gevonden op naam van een Frans-Tunesische man, geboren in Nice in 1985. Hij zou gekend staan bij de politie voor wapengebruik, maar er is geen enkele band tussen de man en terrorisme.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Vrachtwagen enkele dagen geleden gehuurd'

De vrachtwagen waarmee de aanslag gepleegd werd, is 'enkele dagen geleden gehuurd in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur', zo schrijft Le Figaro op basis van bronnen bij de politie die AFP citeert.

De vrachtwagen zou 'minstens een keer van traject veranderd zijn' tijdens de twee kilometer lange rit. 'De dader heeft duidelijk geprobeerd zoveel mogelijk slachtoffers te maken.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gentse feesten: overleg over bijkomende maatregelen

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) houdt in de loop van vrijdagmorgen overleg met de lokale veiligheidsdiensten om te zien of er bijkomende maatregelen nodig zijn voor de Gentse Feesten die vrijdagavond van start gaan. Dat zegt de burgemeester.

De Gentse Feesten starten vrijdagavond en duren tien dagen en tien nachten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Dader zat alleen in vrachtwagen'

Volgens Le Figaro zat de dader alleen in zijn vrachtwagen toen hij de aanslag pleegde. De onderzoekers zijn beelden van bewakingscamera's aan het bekijken om te weten te komen waar de vrachtwagen precies vertrok.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Boris Johnson: 'Geschokt en bedroefd'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

OCAD handhaaft dreigingsniveau op drie

Het OCAD, dat de terreurdreiging analyseert, houdt het dreigingsniveau voor ons land op niveau 3. Het orgaan voerde afgelopen nacht al een evaluatie door na de aanslag in Nice en volgt de situatie in de loop van de dag minuut na minuut op. Dat werd vrijdagmorgen vernomen bij de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Het Crisiscentrum heeft intussen alle maatregelen die in ons land gepaard gaan met dreigingniveau 3, in een flashbericht nog eens opgelijst aan alle veiligheidsdiensten, zoals ook de lokale zones.

Ook het Crisiscentrum volgt de toestand permanent op. De woordvoerder herinnert eraan dat voor onze nationale feestdag op 21 juli, de evaluatie al werd gemaakt. De Brusselse politie heeft daarvoor versterking gevraagd aan de federale diensten en die ook toegekend gekregen. Alle veiligheidsdiensten zullen die dag actief zijn op het terrein.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dodentol naar 84

Het aantal doden is opgelopen naar 84, zo melden Le Figaro en Europe1 en wordt bevesigd door de Franse regering. Dat zijn er 4 meer dan een eerdere balans.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Minstens één politieagent bij doden'

Op de Franse radiozender Europe1 wordt gezegd dat er minstens één politieagent te betreuren valt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Nog geen aanwijzingen dat er Belgen betrokken zijn'

Buitenlandse Zaken zegt in het extra Nieuws van VTM dat er nog geen aanwijzingen zijn dat er Belgen betrokken zijn.

Noodnummer voor Belgen die familie niet kunnen bereiken: 02/501.40.00

'Er worden geen festiviteiten geschrapt voor 21 juli'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Jambon: 'Er worden geen festiviteiten geschrapt voor 21 juli'

'Er worden geen festiviteiten geschrapt voor 21 juli', zegt Jambon aan VTM. 'Dat zou toegeven zijn aan de terroristen, dat is het laatste wat we moeten doen.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Jan Jambon: 'OCAD volgt zaak minuut tot minuut op'

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt aan VTM 'geschokt' te zijn. 'Zoveel kinderen erbij, dit is gruwelijk.'

Jambon heeft via sms contact opgenomen met zijn Franse collega en de hulp van de Belgische veiligheidsdiensten aangeboden.

Hij benadrukt dat het OCAD de zaak 'minuut tot minuut opvolgt'.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Onduidelijk of dader geschoten heeft

De dader van de aanslag zou meerdere keren geschoten hebben met een pistool, zo bevestigen bronnen. Dat meldt Belga en wordt ook gezegd door VTM. Eerder werd dat ook al gezegd, maar op de VRT werd dat dan weer ontkend.

'Op het moment dat hij werd neergeschoten door de agenten, had hij meerdere keren geschoten,' zo verklaarde Christian Estrosi. Hij is de voormalige burgemeester van Nice en huidig gouveneur van de provincie. Een andere bron dicht bij het onderzoek heeft het over een pistool.

Er werden nog volgens Belga ook een onklaar gemaakte granaat gevonden in de vrachtwagen, alsook nepwapens.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

In Beeld: Frankrijk op Quatorze Juillet weer getroffen door aanslag

Frankrijk is op haar nationale feestdag opnieuw getroffen door een aanslag. In Nice reed een vrachtwagen in op een menigte die naar vuurwerk aan het kijken was.

Bekijk foto's uit Nice (geen expliciete beelden van slachtoffers).

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Niet geschoten vanuit vrachtwagen, zoals eerder gemeld'

Volgen Frank Renout, VRT-correspondent in Frankrijk, werd er niet geschoten vanuit de vrachtwagen, zoals eerder gemeld.

De politie opende wel het vuur op de vrachtwagen en kon zo de aanslagpleger doden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Frans-Tunesische identiteitspapieren gevonden in vrachtwagen: niet bevestigd of ze van dader zijn

In de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd, zijn identiteitspapieren gevonden van een Frans-Tunesische man. Dat meldt een bron binnen de politie.

Het is nog niet bevestigd of dat de papieren van de dader zijn: "De identificatie van de bestuurder van de vrachtwagen is nog aan de gang", aldus de politiebron. De identiteitspapieren zijn van een 31-jarige man die gedomicilieerd is in Nice, klinkt het nog.

De plaatselijke krant Nice Matin maakte eerder al melding van een 31-jarige man uit Nice die geboren is in Tunesië als de mogelijk dader. De bestuurder werd door de politie doodgeschoten na de aanslag.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

UPDATE: 80 doden, 18 mensen kritiek, identoficatie dader aan de gang

Bij de aanslag van donderdagavond op de Boulevard des Anglais in Nice zijn tachtig doden gevallen, terwijl van de talrijke gewonden achttien mensen nog in zeer kritieke toestand zijn. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdagochtend gemeld in Nice.

President François Hollande sprak tijdens een televisietoespraak nog van 77 doden, onder wie een twintigtal kinderen.

Om het onderzoek naar de aanslag sneller te laten verlopen, werden 70 agenten van de gerechtelijke politie en van de wetenschappelijke en technische politie gemobiliseerd.

Het terreurniveau werd in het kader van het plan "Vigipirate", het nationale veiligheidsalarmsysteem, verhoogd in de regio van Nice, en alle manifestaties van de komende dagen in de stad zijn geannuleerd.

De Franse eerste minister voegt ook nog toe dat de identificatie van de dader aan de gang is, en dat de procureur van de Republiek daarover meer informatie zal verschaffen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VN veroordelen "barbaarse en laffe" aanval

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties "veroordeelt de barbaarse en laffe terroristische aanval" in Nice "met de grootste vastberadenheid". Bij die aanslag vielen volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken minstens tachtig doden en talrijke gewonden.

De vijftien lidstaten van de V-raad drukken in een gezamenlijk persbericht "hun diepe sympathie en medeleven" uit aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan de Franse overheid.

Ze benadrukken ook "dat het terrorisme in al zijn vormen een van de grootste bedreigingen is voor de internationale vrede en veiligheid".

"Elke terroristische daad is een misdaad en valt niet goed te praten", aldus de Veiligheidsraad, die herhaalt "dat het noodzakelijk is om de terroristische dreiging met alle mogelijke middelen te bestrijden", al moeten de internationale wetten wel worden gerespecteerd.

De 15 leden benadrukken tot slot "de noodzaak om de verantwoordelijken van elke terroristische daad voor het gerecht te brengen".

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video's aanslag Nice: Vlaamse ooggetuige reageert - steun uit buitenland

Bekijk de video's over de aanslag in Nice.

De Vlaamse Rhomi Martens was in Nice toen een vrachtwagenchauffeur plots de menigte inreed. "Wij zijn naar het strand gelopen. Mensen zwommen zelfs de zee in."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Franse minister: 'Zijn verwikkeld in een oorlog met terroristen die ons tegen elke prijs willen raken'

'We zijn verwikkeld in een oorlog met terroristen die ons willen raken, tegen elke prijs.' Bernard Cazeneuve riep de Fransen tot slot nog op tot 'extreme waakzaamheid'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Franse binnenlandminister: 80 doden, 'agenten hebben terrorist geneutraliseerd'

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve geeft momenteel een toespraak en zet eerst enkele feiten op een rij: 'Een voertuig is ingereden op een grote groep mensen die van het feestelijke vuurwerk kwamen. De balans is zeer zwaar. Er zijn 80 mensen overleden, 18 mensen bevinden zich in een kritieke toestand en er zijn heel veel gewonden. Agenten hebben de terrorist in moeilijke omstandigheden kunnen neutraliseren.'

Hij sprak zijn medeleven uit aan de slachtoffers, hun familie en de inwoners van Nice.

'Er wordt nu onderzocht of de dader hulp had. We doen er alles aan om de verspreiding van foutieve informatie tegen te gaan.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Herlees de toespraak van François Hollande

De Franse president François Hollande heeft in zijn toespraak over de aanslag in Nice gezegd dat 'het terroristisch karakter van de aanslag niet ontkend kan worden'. De noodtoestand in Frankrijk wordt 3 maanden verlengd en de president benadrukte dat hij de Franse acties in Syrië en Irak wil versterken.

Lees hier de belangrijkste punten uit zijn toespraak.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Frankrijk zal altijd sterker zijn dan de extremisten'

'Frankrijk is sterk en zal altijd sterker zijn dan de extremisten die haar vandaag willen raken', zo sloot Hollande zijn toespraak af.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hollande: Noodtoestand wordt verlengd, 'acties in Syrië en Irak versterken'

'De noodtoestand die 26 juli zou aflopen, zal drie maanden verlengd worden. We moeten zowel onze acties inSyrië als in Irak versterken.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

François Hollande: 'Heel Franrijk is onder de dreiging van islamitisch terrorisme'

'Het terroristische karakter van deze aanslag kan niet genegeerd worden. Momenteel wordt onderzocht of de bestuurder een medeplichtige had. We gaan zijn identiteit natrekken, dat moet meer duidelijkheid brengen. Mensenrechten worden genegeerd door fanatici. Ik druk mijn solidariteit uit met slachtoffers en hun familie.

Na Parijs in januari en november 2015, werd Nice op haar beurt geraakt. Heel Frankrijk is onder de dreiging van islamitisch terrorisme . We moeten waakzaam zijn.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Dader was Fransman met Tunesische roots'

Volgens de lokale krant Nice-Matin was de bestuurder van de vrachtwagen een 31-jarige Fransman uit Nice, met Tunesische roots. Persagentschap AFP meldt iets gelijkaardigs, namelijk dat er identiteitspapieren van een Franse Tunesiër gevonden zijn, volgens een politiebron.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Franse moslimorganisatie CFCM en Joodse gemeenschap veroordeelen aanslag

De Franse Raad voor de Moslimcultus (CFCM), een van de belangrijkste moslimorganisaties van Frankrijk, heeft de aanslag van donderdagavond in Nice veroordeeld, zo meldden Le Figaro en BFMTV.

"Frankrijk wordt opnieuw getroffen door een extreem ernstige aanslag", zo klinkt het in een verklaring van de CFCM. De organisatie heeft het over "een gruwelijke en verwerpelijke aanval die ons land treft op de nationale feestdag die de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap viert".

De CFCM is volledig solidair met de inwoners van Nice, en drukt zijn diepe medeleven uit met de families van de vele slachtoffers en wensen de gewonden een spoedig herstel toe", zo gaat de verklaring verder. De Raad roept de Franse moslims ook op vrijdag te bidden "ter nagedachtenis van de slachtoffers van deze barbaarse aanslag".

'Terrorisme vanuit de wortels elimineren'

Ook het World Jewish Congress veroordeelt de aanslag. "In naam van de Joodse gemeenschap wereldwijd, veroordeel ik deze aanslag en uit ik mijn diepste medeleven uit voor de slachtoffers en het Franse volk, die jammer genoeg zeer bekend zijn geworden met de tragedie van het terrorisme", aldus voorzitter Ronald S. Lauder.

"De internationale gemeenschap moet zich verenigen en er alles aan doen om het terrorisme vanuit zijn wortels te elimineren, om ons te bevrijden uit de gevangenis van angst waarin we gevangen zitten."

"Deze moordenaars hebben opnieuw aangetoond dat niets voor hen heilig is. Overal ter wereld, van Tel Aviv tot Istanboel, van Brussel tot Orlando, Parijs en nu Nice, worden mensen meer en meer bang, omdat ze gedood kunnen worden door gewoon hun huis te verlaten", klinkt het.

"We mogen de terroristen niet laten winnen. We moeten ons recht weer opnemen om te leven en om ons leven vrij en vreedzaam te leven."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Toespraak Hollande heeft wat vertraging

De toespraak van president François Hollande zou om 3u30 beginnen, maar heeft blijkbaar wat vertraging.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Persconferentie Hollande verwacht om 3u30

De persconferentie van president François Hollande zou om 3u30 beginnen. U kunt de hoogtepunten ervan volgen in deze live.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Voorpagina Le Figaro: 'Horror. Opnieuw.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

François Hollande geeft over een half uur een persconferentie

De Franse president François Hollande geeft over een half uur een persconferentie, zo meldt het Elysée.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Reacties op aanslag stromen binnen

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hollande roept vrijdagmorgen beperkte Veiligheids- en Defensieraad bijeen

De Franse president François Hollande roept vrijdagmorgen om 9 uur een beperkte een beperkte veiligheids- en Defensieraad bijeen, dat meldt het Elysée op Twitter. In Parijs zullen vrijdag op alle gebouwen de vlaggen halfstok hangen, zo heeft burgemeester Anne Hidalgo aangekondigd volgens Le Figaro.

"Hoewel we de beweegredenen van de dader nog niet kennen, roept de omvang van het drama vreselijke herinneringen op aan 13 november. We moeten hier op dezelfde manier op reageren: onverzettelijk en vastberaden tegenover zij die ons aanvallen, maar ook door eenheid en samenleven bij de bevolking", aldus Hidalgo.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Gelieve geen gruwelijke beelden of foto's te verspreiden'

Het staat al in het begin van deze live, maar ik geef het nog even mee voor wie het gemist heeft. U zult hier de komende uren allicht geen (of zeer weinig) video's vinden van de aanslag, omdat de meeste filmpjes schokkende beelden bevatten.

De Franse Gendarmerie Nationale heeft opgeroepen om om de gruwelijke foto's en beelden die momenteel de ronde doen niet verder te verspreiden. Wie ze tegenkomt kan ze op onderstaande link melden:

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Overzicht: wat weten we tot nu toe?

Op sociale media circuleren er veel geruchten. Sommige werden bevestigd, andere ontkracht. In dit overzicht vindt u wat we tot nu toe zéker weten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dodentol blijft stijgen: 77 mensen overleden

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Hashtag #PortesOuvertesNice actief

Kort na de aanslag werd de hashtag #PortesOuvertesNice gelanceerd. Inwoners van de stad laten op die manier weten een slaapplaats ter beschikking te hebben voor mensen die door de gebeurtenissen niet thuis geraken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Dodental loopt op tot 75'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Obama veroordeelt aanslag in verklaring

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt de 'gruwelijke terroristische' aanslag in Nice. 'We zijn solidair met Frankrijk, onze oudste bondgenoot.'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Buitenlandse Zaken activeert speciaal telefoonnummer voor Belgen

Buitenlande Zaken in België heeft voor de Belgen die hun familie niet kunnen bereiken in Nice en vragen hebben, een speciaal telefoonnummer geactiveerd. Men kan contact opnemen met +32 2 501 40 00

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Vrachtwagenbestuurder schoot op de menigte

De vrachtwagenbestuurder schoot tijdens aanslag op de omstaanders. Dat heeft Christian Estrosi, de voorzitter van de regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur en de vroegere burgemeester van Nice, verklaard."Het lijkt erop dat het om een geplande actie ging."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Ergste drama in de geschiedenis van Nice'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Nummer van crisiscentrum:

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hoofd van de regio bevestigt: 70 doden

Het dodentol van de tragedie in Nice is opgelopen tot 70. Dat bevestigt het hoofd van de regio.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Noodplan voor hulpdiensten afgekondigd

Het "plan blanc" voor de hulpdiensten is afgekondigd.

De "plans blancs" zijn protocols die alle hulpdiensten in hoge staat van paraatheid brengen en die opgesteld zijn om het hoofd te bieden aan uitzonderlijke incidenten. Ze dienen om het aantal beschikbare bedden zo goed mogelijk te verdelen onder de patiënten. Daarnaast moeten alle niet dringende operaties uitgesteld worden en moeten de operatiekwartieren worden vrijgemaakt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Antiterrorisme-afdeling neemt onderzoek over

De antiterrorisme-afdeling van het parket van Parijs voert het onderzoek naar de aanslag.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Aanslagen nog niet opgeëist

Het is nog niet duidelijk welke motieven de bestuurder van de vrachtwagen had. De aanslag werd nog niet officieel geclaimd. Het onderzoek is nog in volle gang.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Truck was gevuld met wapens'

Christian Estrosi, het hoofd van de regio, heeft verklaard dat de vrachtwagen gevuld was met wapens en granaten.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Facebook activeert Safety Check

Socialenetwerksite Facebook heeft de Safety Check geactiveerd. Mensen uit de omgeving van Nice kunnen zo aan hun vrienden op Facebook laten weten dat ze ongedeerd zijn.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

“Où est mon fils? Où est mon fils?”

Een ooggetuigeverslag circuleert:

"Je n'ai entendu aucun de feu. Juste des cris. Et maintenant des pleurs. Que des pleurs."

Lees het hier

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Geen duidelijkheid over Belgische slachtoffers

Twee uur na de feiten is er nog geen duidelijkheid of er ook Belgen onder de slachtoffers zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat onze diensten in Frankrijk en in België in contact staan met de Franse autoriteiten om zich te informeren over de slachtoffers en gewonden.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

UZ van Nice opent lijn voor bezorgde familieleden

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Vrachtwagen heeft 2 kilometer door het publiek gereden'

De Franse procureur meldt dat de vrachtwagen 2 kilometer door het publiek is gereden, wat het hoge aantal slachtoffers verklaart. 'Alles wijst op een aanslag', zo verklaarde hij volgens NOS.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tientallen doden, president Hollande onderweg naar crisiscel

De tragedie vond plaats op de Promenade des Anglais, een zeer toeristische plaats, waar intussen een veiligheidsperimeter is ingesteld. Het voertuig was een witte vrachtwagen die met een hoge snelheid is ingereden op de aanwezigen.

Verschillende ziekenwagens kwamen ter plaatse, en ook de politie en het leger is massaal aanwezig. President François Hollande, momenteel in Avignon, is momenteel onderweg naar de crisiscel in Parijs. "De president sprak met Manuel Valls (de eerste minister, red.) en Bernard Cazeneuve (de minister van Binnenlandse Zaken, red.). Hij keert terug naar Parijs om zich daar bij de crisiscel te voegen", zo klinkt het op het Elysée.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dader "geneutraliseerd"

De bestuurder van de vrachtwagen die donderdagavond in een menigte op de Promenade des Anglais reed, is "geneutraliseerd". Het is nog niet duidelijk of hij alleen handelde. Dat bericht het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in een tweet.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Gruwelijke foto's en beelden

De Gendarmerie Nationale roept op om de gruwelijke foto's en beelden die momenteel de ronde doen niet verder te verspreiden. Wie ze tegenkomt kan ze op onderstaande link melden:

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Geen gijzeling

Er was even sprake dat de bestuurder van de vrachtwagen enkele mensen gegijzeld hield in een nabijgelegen restaurant, maar dat werd zonet ontkend

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

60 doden in Nice: wat we tot nu toe weten

Er zijn 60 doden gevallen in de Franse stad Nice, toen een vrachtwagen inreed op een menigte tijdens vuurwerk voor de Nationale feestdag. De prefect van het departement Alpes-Maritimes heeft het over een aanslag.

Lees hier het eerste nieuws.