Verschillende Palestijnse activisten hebben op de sociaal netwerksite Facebook een protestgroep opgestart onder de naam: Da3iss, wat een afleiding is van de Arabische naam Daash, in het Westen beter bekend als Islamitische Staat (IS). De groep maakt de link tussen de terreurgroep in Irak en de run-over operaties uitgevoerd door de kolonisten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever lopen de spanningen al een aantal weken op na onder meer een autoaanslag. Ook op sociale media draait de propaganda op volle toeren. Zo wordt opgeroepen om gewelddadige acties te herhalen als reactie op de excessen van de Israëlisch kolonisten. Waarnemers noemen deze boodschappen op sociale media 'dramatisch' vanwege de ernst van de spanning in de Palestijnse gebieden.

Afgebrande moskee

Op Twitter doen geruchten de ronde dat Israël 'nieuwe wetten heeft uitgevaardigd die elke Palestijn met een rijbewijs zouden kunnen straffen, tot 10 jaar gevangenisstraf.'

Het laatste voorval dat opnieuw olie op het vuur gooide was een afgebrande moskee. Een moskee op de Westelijke Jordaanoever is, volgens Palestijnse overheidsfunctionarissen, in de nacht van dinsdag op woensdag in brand gestoken door Israëlische kolonisten. "De hele eerste verdieping van de moskee, in het dorp Al-Mougheir, hebben ze in brand gestoken. Het dorp ligt vlak bij de Israëlische nederzetting Shilo en een weg die is voorbehouden voor de kolonisten", aldus een van de functionarissen. Die bracht in herinnering dat in 2012 een andere moskee in dat dorp in brand is gestoken.

'Betaal de prijs'

Al verschillende jaren voeren extremistische kolonisten en extreemrechtse activisten geweld en vandalisme uit tegen Palestijnen, Israëlische Arabieren, islamitische en christelijke gebedshuizen en zelfs het Israëlische leger. Volgens hen is dat de prijs die hun slachtoffers moeten betalen. In de meeste gevallen is de slogan "Betaal de prijs" in de buurt van het vandalisme terug te vinden, maar dat was niet het geval in Al-Mougheir.

Een dag eerder nog kwam de 20-jarige Palestijn Kerem Shalom om het leven en raakten twee anderen gewond bij een ontploffing aan de Palestijnse zijde van de grensovergang, die bedoeld is voor het transport van goederen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza kon niet bevestigen of de ontploffing een ongeval was of een aanslag, maar verklaarde alvast dat het incident "zeer vreemd" is. (Albrim Mslam)

Verschillende Palestijnse activisten hebben op de sociaal netwerksite Facebook een protestgroep opgestart onder de naam: Da3iss, wat een afleiding is van de Arabische naam Daash, in het Westen beter bekend als Islamitische Staat (IS). De groep maakt de link tussen de terreurgroep in Irak en de run-over operaties uitgevoerd door de kolonisten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. In Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever lopen de spanningen al een aantal weken op na onder meer een autoaanslag. Ook op sociale media draait de propaganda op volle toeren. Zo wordt opgeroepen om gewelddadige acties te herhalen als reactie op de excessen van de Israëlisch kolonisten. Waarnemers noemen deze boodschappen op sociale media 'dramatisch' vanwege de ernst van de spanning in de Palestijnse gebieden. Op Twitter doen geruchten de ronde dat Israël 'nieuwe wetten heeft uitgevaardigd die elke Palestijn met een rijbewijs zouden kunnen straffen, tot 10 jaar gevangenisstraf.' Het laatste voorval dat opnieuw olie op het vuur gooide was een afgebrande moskee. Een moskee op de Westelijke Jordaanoever is, volgens Palestijnse overheidsfunctionarissen, in de nacht van dinsdag op woensdag in brand gestoken door Israëlische kolonisten. "De hele eerste verdieping van de moskee, in het dorp Al-Mougheir, hebben ze in brand gestoken. Het dorp ligt vlak bij de Israëlische nederzetting Shilo en een weg die is voorbehouden voor de kolonisten", aldus een van de functionarissen. Die bracht in herinnering dat in 2012 een andere moskee in dat dorp in brand is gestoken.Al verschillende jaren voeren extremistische kolonisten en extreemrechtse activisten geweld en vandalisme uit tegen Palestijnen, Israëlische Arabieren, islamitische en christelijke gebedshuizen en zelfs het Israëlische leger. Volgens hen is dat de prijs die hun slachtoffers moeten betalen. In de meeste gevallen is de slogan "Betaal de prijs" in de buurt van het vandalisme terug te vinden, maar dat was niet het geval in Al-Mougheir. Een dag eerder nog kwam de 20-jarige Palestijn Kerem Shalom om het leven en raakten twee anderen gewond bij een ontploffing aan de Palestijnse zijde van de grensovergang, die bedoeld is voor het transport van goederen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza kon niet bevestigen of de ontploffing een ongeval was of een aanslag, maar verklaarde alvast dat het incident "zeer vreemd" is. (Albrim Mslam)