Aanslag marathon Boston: procureur eist doodstraf

Dzhokhar Tsarnaev © Belga
Rudi Rotthier

Nadat een rechter een motie tot uitstel van de verdediging verwierp, ziet het ernaar uit dat het terreurproces rond de aanslag tegen de marathon van Boston maandag kan beginnen. Over de betrokkenheid van de verdachte wordt weinig betwisting verwacht. Cruciale vraag: krijgt hij de doodstraf?

Bij de explosie van twee bommen tijdens de marathon van Boston in april 2013 kwamen 3 mensen om het leven, verloren 16 mensen hun benen en vielen daarnaast nog 260 gewonden. De aanslag werd volgens de beschuldiging uitgevoerd door de Tsjetsjeense broers Tsarnaev, van wie de oudste om het leven kwam tijdens de klopjacht, en de jongste, Dzhokhar, toen 19 jaar, zijn verwondingen overleefde en nu terecht staat.

De verdedigende advocaat, Judy Clarke, heeft geprobeerd uitstel en vooral een verplaatsing van de zaak te verkrijgen. In de regio van Boston, zo argumenteerde ze, is iedereen “in feite een slachtoffer”. Daardoor is een onpartijdige jury in Boston volgens haar niet haalbaar.

Clarke is er volgens The New York Times in gespecialiseerd de doodstraf voor haar cliënten te vermijden. En dat wordt hier ook de kern van haar zaak. De procureur eist de doodstraf, de verdediging probeert te argumenteren dat Dzhokhar door zijn oudere broer is opgestookt en meegesleurd. Ze kan ook wijzen op procedurefouten. De onderzoekers, die naar eigen zeggen op zoek waren naar medeplichtigen, hebben Dzhokhar pas na enkele dagen van zijn rechten op de hoogte gesteld.

‘Collateral damage’

De procureur legt volgens de Amerikaanse pers de nadruk op een stuk van de boot, waarin Dzhokar zich na de feiten schuilhield. Op de wand van die boot schreef hij een soort verklaring voor of zelfs verdediging van de aanslag neer. Daarin noemde hij de slachtoffers “collateral damage” voor de oorlogen die de VS voerden in Irak en Afghanistan. Wat er volgens de procureur op wijst dat hij er wel degelijk zelf van overtuigd was dat de aanslag een goede zaak was.

De broers zouden alleen gehandeld hebben, en zouden “zichzelf geradicaliseerd hebben”.

Als er zich geen verdere complicaties voordoen begint het proces maandag met de selectie van een jury. Daarvoor zijn 1.200 kandidaten opgeroepen, veel meer dan ooit tevoren. Mensen die principieel tegen de doodstraf gekant zijn, worden niet tot de jury toegelaten.

Het proces zou 3 tot 5 maanden duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content