Aanslag Londen: vier personen blijven in hechtenis, zeven anderen vrij

Bij een aanslag nabij het Britse parlement vielen woensdag vier slachtoffers © AFP

Na de aanslag van woensdag aan het Londense parlement blijven vier mensen in hechtenis. Zes anderen, die “geen link hebben met de aanval”, werden vrijgelaten, nadat een zevende persoon eerder al werd vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt de politie van West Midlands.

Bij de aanslag, die werd uitgevoerd door Khalid Masood, een Brit die ook gekend was onder de namen Adrian Elms en Adrian Russel Ajao, vielen vijf doden: de dader, een politieagent en drie burgers. De politie riep mensen op die de dader kenden om zich te melden.

Daarnaast werden al verschillende huiszoekingen uitgevoerd, waarbij in totaal elf mensen (zeven mannen en vier vrouwen) werden opgepakt: acht in Birmingham, twee in Manchester en één in Londen.

Vrijdagavond maakte de politie bekend dat vier van hen in hechtenis blijven: twee mannen van 58 en 27 jaar die in Birmingham werden opgepakt en een man van 35 en een vrouw van 32 uit Manchester. Zes anderen werden zonder meer vrijgelaten, terwijl een zevende persoon, een vrouw, werd vrijgelaten onder voorwaarden.

De politie focust zich in haar onderzoek ondertussen op de motieven van de dader en de voorbereidingen van de aanslag, die werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Bij de aanslag vielen ook vijftig gewonden vielen, van wie er nog twee erg aan toe zijn.

“We proberen uit te maken of hij enkel werd geïnspireerd door terroristische propaganda, of of hij de opdracht kreeg voor zijn aanslag en werd geholpen”, aldus antiterreurcommissaris van Scotland Yard Mark Rowley.

Partner Content