In het VS-consulaat in het Libische Benghazi, dat op 11 september werd aangevallen, bevonden zich op het moment van de aanslag leden van CIA op geheime missie. Bij de aanval kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ook ambassadeur Christopher Stevens. Dat schrijft de Wall Street Journal (WSJ).

De aanval op het consulaat veroorzaakte een storm van protest in de Verenigde Staten. De Republikeinen verweten de Democratische regering van president Barack Obama hun gebrek aan vooruitziendheid en reactie. Volgens de Amerikaanse krant werkten slechts 7 van de 30 Amerikaanse verantwoordelijken die na de aanval uit Benghazi werden geëvacueerd voor het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee veiligheidsagenten die op 11 september omkwamen zouden eveneens voor de inlichtingendienst hebben gewerkt, en niet voor Buitenlandse Zaken.

De geheime missie kwam er kort na het begin van de opstand - in februari 2011 - die zou leiden tot de val van dictator Muammar Khaddafi. De bedoeling was de strijd tegen het terrorisme aan te gaan en de hand te leggen op de zware wapens van het regime, aldus de krant. Meer dan twintig CIA-leden opereerden in het grootste geheim vanuit een gebouw vlak naast het consulaat. Nog volgens de krant zouden communicatieproblemen tussen de CIA en het ministerie van Buitenlandse Zaken de veiligheidsfouten kunnen verklaren die na de aanval aan het licht kwamen.

In een interview met Knack.be zei Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in de Arabische wereld, al dat de aanslag op de ambassade niet zozeer te maken had met de commotie omtrent de anti-islamfilm 'Innocence of muslims'. De aanslag was volgens Debeuf vergelding voor de moord op Osama Bin Laden en de moord op de nummer twee van Al Qaïda. (Belga/SD)

In het VS-consulaat in het Libische Benghazi, dat op 11 september werd aangevallen, bevonden zich op het moment van de aanslag leden van CIA op geheime missie. Bij de aanval kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie ook ambassadeur Christopher Stevens. Dat schrijft de Wall Street Journal (WSJ).De aanval op het consulaat veroorzaakte een storm van protest in de Verenigde Staten. De Republikeinen verweten de Democratische regering van president Barack Obama hun gebrek aan vooruitziendheid en reactie. Volgens de Amerikaanse krant werkten slechts 7 van de 30 Amerikaanse verantwoordelijken die na de aanval uit Benghazi werden geëvacueerd voor het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee veiligheidsagenten die op 11 september omkwamen zouden eveneens voor de inlichtingendienst hebben gewerkt, en niet voor Buitenlandse Zaken. De geheime missie kwam er kort na het begin van de opstand - in februari 2011 - die zou leiden tot de val van dictator Muammar Khaddafi. De bedoeling was de strijd tegen het terrorisme aan te gaan en de hand te leggen op de zware wapens van het regime, aldus de krant. Meer dan twintig CIA-leden opereerden in het grootste geheim vanuit een gebouw vlak naast het consulaat. Nog volgens de krant zouden communicatieproblemen tussen de CIA en het ministerie van Buitenlandse Zaken de veiligheidsfouten kunnen verklaren die na de aanval aan het licht kwamen. In een interview met Knack.be zei Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in de Arabische wereld, al dat de aanslag op de ambassade niet zozeer te maken had met de commotie omtrent de anti-islamfilm 'Innocence of muslims'. De aanslag was volgens Debeuf vergelding voor de moord op Osama Bin Laden en de moord op de nummer twee van Al Qaïda. (Belga/SD)