Aanklager Georgia begint zaak tegen Trump voor grand jury

Donald Trump groet aanhangers in Miami op 13 juni 2023. © Getty Images

Openbaar aanklager Fani Willis van de Amerikaanse staat Georgia begint een rechtzaak tegen voormalig president Donald Trump voor een grand jury. Ze heeft twee jaar lang onderzocht of hij en anderen de wet hebben overtreden. Ze wilden volgens Willis de verkiezingsuitslag van 2020 in de Amerikaanse staat Georgia kantelen in Republikeins voordeel. Dat heeft de Washington Post zaterdag gemeld.

De Republikeinse politicus Geoff Duncan is de voormalige voorzitter van de Senaat van Georgia en plaatsvervanger van de gouverneur. Hij is opgeroepen als een van de mogelijke getuigen. Hij zei op tv-zender CNN dinsdag onder ede een verklaring te zullen afgeven achter gesloten deuren. “Ik ga zeker antwoord geven op alle vragen die me worden gesteld. Voor mij is dit een verhaal waarnaar moet worden geluisterd door Republikeinen én door Amerikanen. Laat de waarheid en niets dan de waarheid maar horen over Donald Trumps acties en over de geselecteerde figuren om hem heen”, aldus Duncan. George Chidi is een onafhankelijk journalist die eveneens is gedagvaard. Hij liet via X, het vroegere Twitter, weten dat ook hij dinsdag geacht wordt te verschijnen voor de grand jury.

(Lees verder onder de preview)

Willis begon haar onderzoek begin 2021. Dat was kort nadat Trump de verkiezingstoezichthouder (secretary of state) van Georgia Brad Raffensperger via de telefoon probeerde te overtuigen om de nodige stemmen te vinden. Trump wilde de verkiezing in de staat alsnog winnen. De aanklager riep al 75 personen op om te getuigen voor een speciale grand jury, onder wie Duncan, Chidi en de vroegere verkiezingstoezichthouder van Georgia, de Democratische Jen Jordan.

De verwachting van deskundigen is dat deze zaak zal resulteren in verscheidene telastleggingen tegen de verdachten. Trump riskeert zo voor de vierde keer aangeklaagd te worden. Eerder gebeurde dat voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster, voor het achterhouden van geheime documenten. En voor zijn mogelijke pogingen om de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content