Aanhoudende protesten in Jemen en Iran

© epa

In Jemen zijn bij de laatste protesten minstens zeven gewonden en twee doden gevallen. In Iran organiseert het regime vrijdag een manifestatie tegen de “oproer”.

Jemen Voor de vierde dag op rij protesteerden Jemenitische studenten in de hoofdstad Sanaa tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh.

Toen de studenten de universiteit verlieten om richting het presidentieel paleis te trekken, werden ze aangevallen door aanhangers van het Algemeen Volkscongres. De tegenbetogers gebruikten dolken, knuppels en stenen. In de gevechten, waar minstens vier mensen gewond raakten, kregen ook drie journalisten rake klappen toegediend.

Dinsdag probeerden al zo’n 3.000 betogers, van wie het merendeel studenten, naar het presidentieel paleis op te trekken. Ook toen dreven aanhangers van het regime hen brutaal uiteen.

In Aden, de belangrijkste stad in het zuiden van Jemen, overleden woensdag twee manifestanten aan hun schotwonden. Er vielen verder drie gewonden, zo werd vernomen van ziekenhuisbronnen. Ook honderden overheidsfunctionarissen legden in Aden het werk neer. Ze eisen meer loon en het ontslag van hun directeurs.

De parlementaire oppositie, die beslist heeft de dialoog met het regime te hervatten, steunt de manifestaties tegen de Jeminitische president niet. President Saleh is aan de macht sinds 32 jaar.

Iran

Het Iraanse regime organiseert vrijdag een manifestatie tegen de “leiders van de oproer, Hossein Moussavi en Mehdi Karoubi”. De betoging is een reactie op verschillende manifestaties van de oppositie afgelopen maandag. Deze acties werden met geweld bestreden.

Zowel EU-hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riepen de Iraanse autoriteiten op om de rechten van hun burgers te respecteren en geen geweld te gebruiken.

Tijdens de begrafenis van een manifestant die dinsdag om het leven kwam bij een antiregeringsbetoging, hebben er woensdag enkele incidenten plaatsgevonden tussen de deelnemers aan de begrafenis en “een klein aantal mensen die vermoedelijk banden hebben met de oppositie”, zo meldde de staatstelevisie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content