Het Syrische leger is zondagochtend met tanks binnengevallen in de westelijk gelegen stad Hama. Daarbij zijn 95 doden gevallen, verklaart Ammar Qourabi, voorzitter van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten, aan het persbureau AFP. Het Syrische Observatiecentrum voor Mensenrechten (OSDH) sprak eerder op de dag al over 45 doden en tientallen gewonden.

"Het leger en de veiligheidstroepen zijn zondagmorgen Hama binnengetrokken en hebben het vuur geopend op burgers, met 95 doden tot gevolg", bevestigde Qourabi. De troepen van president Bashar Al-Assad zouden ook een van de grote ziekenhuizen van Hama hebben verhinderd gewonden op te nemen.

In de oostelijke stad Deir el-Zour zouden, volgens Qourabi, 19 mensen zijn omgebracht toen tanks er zondag binnenvielen. "En ook in het zuidelijke Harak zijn zes mensen gedood", aldus Qourabi.

Symbolische stad In Hama werden recent nog massale antiregeringsbetogingen gehouden. Al een maand lang is de stad zo goed als buiten de controle van het regime. Hama staat symbool voor een bloedbad dat het regime van de toenmalige president Hafez al-Assad in '82 aanrichtte onder de eigen bevolking.

Volgens lokale mensenrechtenactivisten kwamen al meer dan 1.500 burgers om sinds het begin van de protesten tegen president Al-Assad in maart. Ook ruim 350 veiligheidsmensen zouden zijn omgebracht. (Belga/VF)

Het Syrische leger is zondagochtend met tanks binnengevallen in de westelijk gelegen stad Hama. Daarbij zijn 95 doden gevallen, verklaart Ammar Qourabi, voorzitter van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten, aan het persbureau AFP. Het Syrische Observatiecentrum voor Mensenrechten (OSDH) sprak eerder op de dag al over 45 doden en tientallen gewonden. "Het leger en de veiligheidstroepen zijn zondagmorgen Hama binnengetrokken en hebben het vuur geopend op burgers, met 95 doden tot gevolg", bevestigde Qourabi. De troepen van president Bashar Al-Assad zouden ook een van de grote ziekenhuizen van Hama hebben verhinderd gewonden op te nemen. In de oostelijke stad Deir el-Zour zouden, volgens Qourabi, 19 mensen zijn omgebracht toen tanks er zondag binnenvielen. "En ook in het zuidelijke Harak zijn zes mensen gedood", aldus Qourabi. Symbolische stad In Hama werden recent nog massale antiregeringsbetogingen gehouden. Al een maand lang is de stad zo goed als buiten de controle van het regime. Hama staat symbool voor een bloedbad dat het regime van de toenmalige president Hafez al-Assad in '82 aanrichtte onder de eigen bevolking. Volgens lokale mensenrechtenactivisten kwamen al meer dan 1.500 burgers om sinds het begin van de protesten tegen president Al-Assad in maart. Ook ruim 350 veiligheidsmensen zouden zijn omgebracht. (Belga/VF)