Negentig procent van alle chemische wapens wereldwijd zijn intussen vernietigd. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag meegedeeld. De waakhond sprak van een "belangrijke mijlpaal".

Koude Oorlog

Het arsenaal aan dodelijke chemische wapens omvatte onder andere mosterdgas en chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van het zenuwgas Sarin. Nog volgens het OPCW verloopt de vernietiging van de voorraad chemische wapens uit de Koude Oorlog in Rusland en de Verenigde Staten volgens plan. Tegen eind 2023 zou ook dit arsenaal moeten vernietigd zijn.

Nobelprijs

De conventie over het verbod op chemische wapens en de vernietiging van deze wapens trad in 1997 in werking. Zo'n 190 landen hebben het verdrag tot hiertoe geratificeerd. Egypte, Israël, Noord-Korea en Zuid-Soedan zijn daar niet bij. In Angola en Myanmar zou de ratificatie voor binnenkort zijn. Het OPCW, dat toeziet op de naleving van de conventie, kreeg in 2013 nog de Nobelprijs voor de Vrede. (Belga/WB)

Negentig procent van alle chemische wapens wereldwijd zijn intussen vernietigd. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag meegedeeld. De waakhond sprak van een "belangrijke mijlpaal". Het arsenaal aan dodelijke chemische wapens omvatte onder andere mosterdgas en chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van het zenuwgas Sarin. Nog volgens het OPCW verloopt de vernietiging van de voorraad chemische wapens uit de Koude Oorlog in Rusland en de Verenigde Staten volgens plan. Tegen eind 2023 zou ook dit arsenaal moeten vernietigd zijn.De conventie over het verbod op chemische wapens en de vernietiging van deze wapens trad in 1997 in werking. Zo'n 190 landen hebben het verdrag tot hiertoe geratificeerd. Egypte, Israël, Noord-Korea en Zuid-Soedan zijn daar niet bij. In Angola en Myanmar zou de ratificatie voor binnenkort zijn. Het OPCW, dat toeziet op de naleving van de conventie, kreeg in 2013 nog de Nobelprijs voor de Vrede. (Belga/WB)