9/11: de complottheorieën

Het stof van de ingestorte WTC-torens was nog niet gaan liggen, of er rezen al vragen bij de aanslag.

Nadat twee Boeiingvliegtuigen door terroristen van al-Qaida in de WTC-torens zijn geboord, storten niet alleen de twee blikvangers aan de skyline van New York in. Ook de geloofwaardigheid van de Amerikaanse regering gaat aan het wankelen. Tenminste, als het van de vele complottheorieën over de meest spectaculaire aanslag op Amerikaanse bodem afhangt.

De eerste complottheorieën duiken op in Europa. Een week na de aanslagen al schrijft Le Monde over een ‘inside job’-theorie – de verantwoordelijken voor de aanslagen zouden niet in het buitenland moeten gezocht worden, maar in de VS zelf. In de regeringskringen, meer bepaald.

Zes weken na de aanslagen publiceert de controversiële Franse auteur en politiek activist Thierry Meyssan zijn boek ‘The Big Lie’ over 9/11. Het boek voert de Franse bestsellerlijsten aan. Ook in Duitsland verschijnen boeken die de integriteit van de Amerikaanse veiligheidsdiensten in twijfel trekken. De voormalige Duitse minister Andreas von Bülow schrijft ‘The CIA and September 11’, de Duitse journalist Gerhard Wisnewski ‘Operation 9/11’.

Hoewel betrekkelijk populair in Europa, worden de complottheorieën in de VS aanvankelijk vooral lacherig onthaald. De Amerikaanse regering op haar beurt deed ze af als “anti-Amerikaans”. Toenmalig president George W. Bush zou in een brief naar de Verenigde Naties schrijven dat de theorieën “de schuld van de terroristen willen afschuiven.”

9/11 Truth Movement

Vanaf 2004 kregen de samenzweringstheorieën ook voet aan wal in de VS. De believers verenigden zich in de ‘9/11 Truth Movement’. Van bij het begin zijn er twee stromingen: aan de ene kant de ‘Let it happen on purpose’-theorieën. Die lieten uitschijnen dat topfiguren uit de regering tenminste voorkennis hadden over wat er te gebeuren stond, en dat dan ook lieten gebeuren. Of zelfs aanwakkerden door de Amerikaanse verdediging te verzwakken, zodat de gekaapte vliegtuigen zeker niet konden onderschept worden.

De tweede soort (‘Make it happen on purpose’) gaat ervan uit dat diezelfde topfiguren de aanvallen zelf gepland hebben, en samenwerkten met al-Qaida om ze ten uitvoer te brengen.

Mossad

Wie samenzweringstheorieën zegt, zegt joden. Althans, toch in die milieus. En dus werd via e-mail de theorie verkondigd dat niet islamistische terroristen, maar wel de Israëlische geheime dienst, de Mossad, achter de aanslagen zat. Simpelweg omdat er geen Joden tussen de slachtoffers zaten.

Andere complottheorieën zijn dan weer beter onderbouwd. Zo twijfelen mensen aan de aanslagen omdat het metaal waaruit de Twin Towers opgetrokken waren, onmogelijk kan gesmolten zijn door de hitte die de kerosine van de vliegtuigen kon veroorzaken. Dat er in het puin gesmolten funderingen gevonden werden, is dus verdacht, vinden ze.

Verdachte explosies

Komt daarbij dat een week voor de aanslagen de explosievenhonden uit de torens werden gehaald en dat de torens verdacht kaarsrecht instortten. Om zo in te storten, klinkt het, moeten er explosieven aangebracht geweest zijn, zoals dat het geval is als gebouwen gesloopt worden. Die hypothese wordt versterkt doordat getuigen beweerden knallen gehoord te hebben, brandweerlui zelf explosies gezien zouden hebben en dat de ramen uit de torens geblazen werden. Dat er ook ultrafijn thermiet werd gevonden in het puin, voedt die overtuiging, want die stof is uiterst explosief.

Echte moslims dragen geen gouden ringen

Ook de verslaggeving sterkt zij die meer weten in hun overtuigingen: de BBC zou de instorting van toren WTC7 20 minuten voor de eigenlijke instorting al meegedeeld hebben. De video waarop Osama Bin Laden de aanslag opeist als een werk van al-Qaida, is ook niet bepaald koosjer, vinden de twijfelaars: de man in de video is moeilijk herkenbaar, draagt een gouden ring en schrijft met zijn rechterhand. En dat terwijl volgens hen bepaalde opvattingen binnen de islam het dragen van ringen aan mannen verbiedt en Osama linkshandig is.

Ook de aanslag op het Pentagon is niet zuiver op de graat, aldus de ‘9/11 Truth Movement’. Zij geloven niet dat een passagiersvliegtuig voor de crash zorgde. Het was een, door de Amerikanen zelf gelanceerde, raket. Dat deze bewering zelf binnen de beweging ter discussie staat, zegt evenwel genoeg.

Fantaseren à gogo

De waarheid achter de aanslagen mag dan nu nog steeds niet geheel vrij zijn van mysterie, ooit komen we het te weten. Denken sommigen: in de VS worden immers alle geheime documenten van de overheid vrijgegeven, enkele decennia na datum. Tenzij het vrijgeven van die informatie nog steeds een gevaar voor de natie kan betekenen. Mocht de eventuele betrokkenheid van de overheid dus ergens op papier staan, dan komt ze uit, als dat veilig genoeg is althans. En zo blijft een mens fantaseren, natuurlijk. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content