9/11-brein komt (een beetje) tot inkeer: ‘Islam wordt niet verspreid met het zwaard’

Khalid Sheikh Mohammed na zijn arrestatie in 2003. © Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In een nieuw manifest zegt meesterterrorist Khalid Sheikh Mohammed dat hij mensen niet langer met geweld tot de islam wil bekeren. 9/11 vindt hij echter nog steeds gerechtvaardigde zelfverdediging.

Khalid Sheikh Mohammed, die sinds 2006 gevangen zit in het Amerikaanse terreurgevangenkamp in Guantánamo Bay (Cuba) schreef zijn ‘Verklaring aan de kruisvaarders van de Militaire Commissie in Guantánamo’ in oktober. Exemplaren werd overgemaakt aan elke lid van de militaire rechtbank waarvoor hij terechtstaat. De documenten zijn niet geheim en werden gepubliceerd door de website The Huffington Post in de VS en televisiezender Channel 4 in Groot-Brittannië.

Khalid Sheikh Mohammed was de rechterhand Al-Qaeda-leider Osma bin Laden. Hij staat bekend als het brein achter de Al-Qaeda-aanslagen van 11 september 2001. In dit nieuwe document stelt hij echter dat hij niet langer van plan is om mensen met geweld te bekeren.

“Geloof de media niet die u wijsmaken dat de mujahedin (islamitische strijders; red.) geloven dat de islam in het verleden verspreid is met het zwaard of in de toekomst op die manier zal zegevieren”, schrijft hij. “De heilige Koran verbeidt ons om geweld te gebruiken als middel van bekering. Waarheid en realiteitszin komen nooit door dwang en geweld, maar door het gebruik van de geest en de wijsheid.”

Religieuze plicht

KSM, zoals de Amerikaanse inlichtingendiensten hem noemen, stelt dat de 9/11-aanslagen er niet kwamen omdat Al-Qaeda de VS of het Westen haat. Maar dat wil niet zeggen dat hij de westerse levensstijl goedkeurt.

“Geluk is niet te vinden in geld, muziek, dansen of het zogenaamde ‘vrije leven'”, stelt hij. Westerlingen hebben volgens hem het “ware pad naar het geluk” gemist. “Ze zijn zoals vissers die in de woestijn op zoek zijn naar vis of jagers die die in de diepte van de zee duiken in de hoop dat ze een hert zullen vangen.”

Khalid Sheikh Mohammed stelt dat hij zelf wél gelukkig is in gevangenschap. “Mijn lichaam is gevangen, maar mijn geest is vrij”, schrijft hij. “Ik ben met de enige ware God.”

KSM vraagt dan ook dat zijn rechters zich tot de islam bekeren. “Het is mijn religieuze plicht om niet-moslims, zoals de leden van deze rechtbank, uit te nodigen om de islam te omarmen. Ik weet zeer goed dat u al over de islam gehoord heeft en er veel over weet, maar het is mijn overtuiging dat Allah mij op de dag des oordeels zal vragen waarom ik u niet heb uitgenodigd om de islam te vinden.”

Daad van zelfverdediging

KSM’s traktaat is het eerste van drie delen, schrijft The Huffington Post. In het tweede deel zal hij uiteenzetten waarom Al-Qaeda de 9/11-aanslagen pleegde. Het derde deel gaat over de bredere War on Terror.

Wat 9/11 betreft, vindt KSM nog steeds dat er Al-Qaeda niks verweten kan worden. De aanslagen waren volgens hem “een daad van zelfverdediging”, die door het internationaal recht is toegestaan aan “iedereen wiens land bezet wordt en wiens volk wordt aangevallen wordt.”

Volgens KSM vecht Al-Qaeda zijn jihad uit omdat de VS moslims onderdrukt en Israël steunt. Maar dat proberen de westerse media doelbewust te verbergen, zegt hij. “Geloof niet degenen die zeggen dat de mujahedin ongelovigen bevechten om te tot de islam te bekeren of dat we jullie bevechten omdat jullie de democratie beoefenen, vrijheid hebben en claimen dat jullie de mensenrechten beschermen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content