880.000 mensen in Europese Unie slachtoffer van dwangarbeid

© Belga

In de lidstaten van de Europese Unie zouden naar schatting 880.000 mensen, of 1,8 mensen per 1.000 inwoners, vastzitten in dwangarbeid.

In de lidstaten van de Europese Unie zouden naar schatting 880.000 mensen, of 1,8 mensen per 1.000 inwoners, vastzitten in dwangarbeid. Dat blijkt uit ramingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties. De ILO schat dat 30 procent van de 880.000 dwangarbeiders het slachtoffer zijn van gedwongen seksuele uitbuiting en 70 procent van gedwongen arbeidsuitbuiting. Vrouwen vormen met 58 procent een duidelijke meerderheid van de slachtoffers.

Vooral EU-burgers zijn betrokken als slachtoffer. Verschillende slachtoffers kwamen daarnaast ook uit Azië, Afrika en Centraal- en Zuidoost-Europa. Slachtoffers van gedwongen seksuele uitbuiting kwamen dan weer voornamelijk uit de Europese Unie, Centraal- en Zuidoost- Europa, Afrika, en in mindere mate Latijns-Amerika en Azië.

Uit de analyses van de ILO blijkt duidelijk dat dwangarbeid in de EU het vaakst voorkomt in de sectoren van de landbouw, het huishoudelijke werk, de industrie en de bouw.

Gelokt met valse werkaanbieding

“Slachtoffers worden vaak gelokt met een valse werkaanbieding en ontdekken vervolgens dat de arbeidsvoorwaarden veel slechter zijn dan ze verwacht hadden. Velen van hen bevinden zich in een onregelmatige situatie en hebben zeer beperkte onderhandelingsmacht”, aldus Beate Andrees, het hoofd van het Speciale Actieprogramma ter Bestrijding van de Dwangarbeid van het Internationaal Arbeidsbureau.

Gedwongen bedelen

Volwassenen en kinderen worden ook vaak gedwongen tot illegale of informele economische activiteiten, waaronder gedwongen bedelen. Centraal- en Zuidoost-Europa en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten zijn met 4,2 op 1.000 inwoners de regio’s met wereldwijd de hoogste prevalentie van dwangarbeid. “Dertien van de 19 landen bevinden zich aan de voordeur van de EU”, benadrukt de ILO.

Mensenhandel

De afgelopen jaren maakten de EU-lidstaten geleidelijk werk van een geïntegreerde aanpak van mensenhandel voor dwangarbeid en seksuele uitbuiting. Ook werden de capaciteiten van arbeidsinspecteurs in de Europese Unie versterkt.

“Ondanks die inspanningen – en in het licht van de opmerkelijke cijfers van de ILO – moet de aandacht nu gericht worden op een betere identificatie en vervolging van dwangarbeid en van de daarmee samenhangende misdrijven zoals mensenhandel”, stelt Andrees. “We moeten ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers niet stijgt tijdens de huidige economische crisis, waardoor mensen kwetsbaarder zijn voor die vormen van misbruik.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content