800 kinderlijkjes gevonden in Ierse beerput

Het kindertehuis in Tuam omstreeks 1950 © Catherine Corless/Tuam Historical Society
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In een beerput in West-Ierland zijn meer dan 800 kinderlijkjes gevonden. Het gaat om kinderen van moeders die ongewenst zwanger werden en terecht kwamen in een home bij katholieke nonnen.

In een beerput in West-Ierland zijn de skeletten van meer dan 800 kinderlijkjes gevonden. De put staat in het dorp Tuam op een terrein naast een voormalig katholiek opvanghuis voor ongehuwde moeders.

Het opvanghuis hoorde toe aan nonnen van de Bon Secours orde. Tussen 1925 en 1961 vingen ze duizenden moeders met ongewenste kinderen op. In het zeer strenge katholieke Ierland was er voor hen geen plaats.

De moeders werden verplicht om overdag te werken terwijl de kinderen achterbleven onder de hoede van de nonnen. Volgens de inwoners van Tuam werden ze mishandeld, verwaarloosd, bespot en beschimpt door de nonnen. Vele kinderen stierven al op zeer jonge leeftijd.

De beerput met de kinderlijkjes is ontdekt door de plaatselijke historica Catherine Corless. Zij deed onderzoek in en rond het gebouw en stuitte zo op de put.

Vergeten

‘Elke week stierven gemiddeld twee kinderen onder de hoede van de nonnen,’ zei Corless aan The Washington Post. ‘Hun lichamen werden in een gigantische beerput achter het tehuis gegooid. Ze kregen nooit een kist of een grafsteen en ze werden gewoon vergeten.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De skeletten van de kinderen liggen meer dan 50 jaar na de sluiting van het home nog altijd in de beerput. De vondst geeft een idee van het ellendige leven van moeders die ongewenst zwanger raakten en hun kinderen in het katholieke Ierland van de vorige eeuw. Zonder inkomen en zonder steun van familie, vrienden of de vader van hun kind, kwamen duizenden vrouwen in dit tehuis terecht.

Verkrachting

‘Als een vrouw ongewenst zwanger werd, dan moest ze verdwijnen,’ zegt Corless. ‘Haar familie was als de dood dat de buren de schande te weten zouden komen. Zwanger worden buiten het huwelijk was de allerergste misdaad die een vrouw kon begaan, zelfs als ze het slachtoffer werd van een verkrachting, wat voor vele van deze vrouwen het geval was.’

Corless toonde documenten aan de Irish Mail waaruit blijkt dat de meeste kinderen stierven door ondervoeding en verwaarlozing. Anderen stierven aan de gevolgen van mazelen, diarree, longontsteking en TBC.

‘Twee per week,’ zegt Corless, die geschokt is dat de nonnen niet eens een kistje konden voorzien om de kinderlichamen in te begraven maar alle dode kinderen gewoon in de beerput gooiden.

Volgens een oude inwoner van het dorp waren de kinderen meestal verdwenen tegen de tijd dat ze oud genoeg waren om naar school te gaan. ‘Ofwel waren ze geadopteerd, ofwel waren ze dood.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content