Minstens één dode, 121 gewonden en 17 vermisten bij brand in Cuba

Brand in Matanzas. © Reuters

Bij de grote brand in een olieopslagplaats in de haven van de Cubaanse stad Matanzas is al zeker één dode gevallen. 121 mensen raakten gewond, 17 anderen zijn vermist.

Er is een lichaam gevonden op de site, kondigden de lokale autoriteiten aan op een persconferentie. Ongeveer 1.900 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied, een buitenwijk van de stad Matanzas, op 80 kilometer van hoofdstad Havana.. Vijf gewonden zijn in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, een dertigtal anderen zijn zwaargewond, blijkt uit een eerste balans. De Cubaanse minister van Energie, Livan Arronte, raakte ook gewond.

De 17 vermisten zijn allen brandweerlui die zich naar de brand begaven op het moment dat er zich een explosie voordeed.

Het vuur brak vrijdagavond uit na een blikseminslag in een opslagtank voor ruwe olie. De vlammen sloegen nadien over op een tweede tank. In totaal staan er volgens Cubaanse media acht grote tanks op de site. De brand is volgens de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel nog niet onder controle.

Cuba heeft om internationale hulp gevraagd. Mexico, Venezuela, Rusland, Nicaragua, Argentinië en Chili hebben al materiële hulp beloofd, en ook de Verenigde Staten heeft assistentie aangeboden.

Partner Content