80 doden in Kaboel: IS eist aanslag op

23/07/16 om 15:28 - Bijgewerkt om 17:44

Bij de aanslag op een manifestatie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zeker 61 doden en 207 gewonden gevallen. IS heeft de aanslag opgeëist.

80 doden in Kaboel: IS eist aanslag op

© AFP

De explosie vond zaterdag plaats nabij een sjiitische manifestatie met duizenden deelnemers. Islamitische Staat (IS) claimt de aanslag. Dat meldt Aamaq, het persagentschap van IS. Volgens IS was de aanslag, die volgens de jongste gegevens 61 doden en 207 gewonden heeft geëist, het werk van twee IS-strijders.

Televisiebeelden tonen rook en verscheidene ziekenwagens die af en aan rijden. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP spreekt ook van tientallen lichamen waarvan verschillende met afgerukte ledematen. 'Ik heb ook verminkte lichamen gezien die achter in een politievoertuig werden gelegd. Er waren overal plassen met bloed', aldus de fotograaf.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de explosie het werk van een zelfmoordterrorist. Die zou te voet in de menigte zijn gelopen en zou zichzelf daar tot ontploffing hebben gebracht. Aan de betoging namen duizenden mensen deel.

De betoging heeft te maken met de aanleg van een elektriciteitsleiding van Turkmenistan naar Kaboel. De manifestanten hebben kritiek op het feit dat de bewuste lijn niet door bepaalde provincies loopt met een grote Hazara-bevolking (etnische groep, vooral bestaande uit sjiitische moslims). De manifestanten spreken van discriminatie. (Belga/NSK)

Onze partners