700 dood door hitte in Karachi

Mannen uitgeput in de schaduw van een brug © REUTERS

In Karachi, de grootste stad van Pakistan, is de noodtoestand uitgeroepen. Bij een hittegolf kwamen al meer dan 700 mensen om het leven en er liggen duizenden mensen in ziekenhuizen.

Volgens de minister van Gezondheid van de zuidelijke provincie Sindh, Jam Mehtab Dahar, vielen sinds vrijdag meer dan 700 doden in de havenstad. Ziekenhuizen worden overstelpt met duizenden patiënten, die uitputtingsverschijnselen door de hitte vertonen.

Plaatselijke kranten spreken over wachtlijsten aan het moratorium.

Op televisiebeelden zijn slachtoffers te zien die op de vloer van ziekenhuizen liggen, terwijl artsen van de ene patiënt naar de andere rennen. Alle beschikbare artsen, ook die van het leger, richtten tientallen tijdelijke medische kampen op om mensen met uitdroging en andere hitte-aandoeningen te behandelen.

Panne

Naar verwachting zal de dodentol nog verder oplopen, gezien ongeveer 10.000 mensen in ziekenhuizen behandeld worden.

Karachi, een havenstad, doorgaans gekoeld door een zeebries, heeft in de meeste jaren minder te lijden van verzengende hitte voor de komst van de moesson dan bijvoorbeeld hoofdstad Islamabad. Maar nu schommelt de middagtemperatuur er al drie dagen rond 45 graden, terwijl de nachten niet veel verkoeling brengen.

De situatie werd nog erger gemaakt door enkele elektriciteitspannes die koelinstallaties en ventilatoren deden stilvallen.

Voor de komende nacht wordt regen voorspeld, misschien de eerste moessonregen, en die zou afkoeling moeten brengen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content