70.000 passagiers getroffen door conflict Qantas

© Image Globe

De Australische luchtvaartmaatschappij besliste zaterdag om alle nationale en internationale vluchten met onmiddellijke ingang en tot nader order stop te zetten wegens een arbeidsconflict.

Wereldwijd zijn ongeveer 70.000 passagiers getroffen door het sociale conflict bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas. Dat meldt Qantas zelf. Het bedrijf besliste zaterdag om alle nationale en internationale vluchten met onmiddellijke ingang stop te zetten. De toestellen blijven zeker tot maandagmiddag aan de grond.

Conflict

Bij de ruim 90 jaar oude onderneming woedt, onder meer met stakingsacties van het personeel, een bittere strijd over lonen en over hervormingsplannen van de bedrijfsleiding.

Zolang de vakorganisaties hun “extreme looneisen” niet van tafel halen, wordt er niet gevlogen, aldus Qantas. Duizenden werknemers hoeven voorlopig niet op te komen draven en worden ook niet betaald.

Arbitragecommissie

De Australische regering heeft zaterdag een arbitragecommissie ingeschakeld om een eind te maken aan het conflict. Zo kan de commissie beslissen om stakingen voor drie maanden op te schorten, om nieuwe onderhandelingen op te starten of een definitieve regeling uit te werken. De commissie hakte zaterdag nog geen knopen door en werkt zondag voort.

Intussen heeft Virgin Australia, een concurrent van Qantas, aangekondigd dat het zijn capaciteit voor de komende twee weken met 40.000 plaatsen heeft verhoogd om zo “de gestrande reizigers te helpen”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content