7-jarige Australische Syriëstrijder alarmeert John Kerry

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Verenigde Staten en Australië willen dat de Verenigde Naties internationale normen aannemen om met het groeiend aantal Syriëstrijders om te gaan. De vraag komt er nadat een foto gepubliceerd werd van een zevenjarig Australisch kind, dat het hoofd van een omgebrachte Syrische soldaat in de lucht houdt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zegt de zaak te willen voorbrengen bij de Verenigde Naties. Het groeiend aantal buitenlandse strijders in conflicten in het Midden-Oosten baart hem zorgen. Volgens de minister zouden zij een dreiging kunnen vormen als ze terug naar huis keren.

Kerry roept dan ook op om ‘de beste’ internationale aanpak in te stellen, die voor alle landen gelijk is, zodat de dreiging beperkt kan worden.

‘Verenigde Naties moeten dringend actie ondernemen’

‘We hebben de verantwoordelijkheid om dit probleem naar de Verenigde Naties en de wereld te brengen, zodat alle betrokken landen preventief maatregelen kunnen nemen om de terugkeer van die strijders te voorkomen en de chaos die ermee gepaard gaat’, citeert persagentschap Reuters de minister.

Veiligheidsanalisten schatten het aantal buitenlandse strijders in Irak en Syrië, afkomstig uit vele verschillende landen, op duizenden.

Ook Australië, met ongeveer 150 strijdende burgers in het Midden-Oosten waarvan sommigen betrokken bij de Islamitische Staat, dringt aan op actie van de Verenigde Naties.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Meest misselijkmakende foto ooit’

Het probleem kreeg extra aandacht in het land nadat een foto gepubliceerd werd van een zevenjarige jongen die het hoofd van een omgebrachte Syrische soldaat in de lucht houdt.

De jongen zou de zoon zijn van de Australische strijder Khaled Sharrouf en een Anglo-Australische moeder. De foto werd genomen in de noordelijke Syrische stad Raqqa en gepubliceerd op de Twitterpagina van de vader. Sharrouf is de meest gezochte Australische militant. Hij trok een jaar geleden naar Syrië en vecht er nu voor de Islamitische Staat (IS). De grootvader zei in Australische media geschokt te zijn bij het herkennen van zijn kleinkind op de foto. Hij dacht dat Sharroufs kinderen in Maleisië verbleven.

Ook Kerry reageerde geschokt op de foto. ‘Dat beeld, misschien een iconische foto, is werkelijk een van de meest verontrustende, misselijkmakende, groteske foto’s ooit getoond’, schrijft Reuters. ‘Deze dreiging is zo reëel’, zei de minister nog.

Angst voor terugkeer ervaren strijders

Kerry herinnerde aan een president van een Noord-Afrikaans land die hem vertelde dat 1.800 van zijn burgers de staat verlaten hadden om te gaan strijden in het Midden-Oosten. ‘Ongeveer 1.100 van die burgers werden gedood. Nog 700 tot 800 anderen blijven over en er wordt gevreesd dat zij met heel wat kennis over wapens, bommen en zelfmoordaanslagen terug zullen keren.’

Partner Content