Manafort is schuldig bevonden aan samenzwering en beïnvloeding van getuigen, waarvan speciaal aanklager Robert Mueller hem had beschuldigd in zijn onderzoek naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en mogelijke "collusie" tussen het campagneteam-Trump en Moskou.

De 69-jarige Manafort had in september schuldig aan de twee aanklachten gepleit en zich bereid verklaard met Mueller mee te werken in zijn onderzoek. Volgens de federale rechtbank in Washington loog Manafort echter en zondigde hij daarbij tegen een deal omtrent strafvermindering.

De zaak van woensdag draait rond ongeregistreerd lobbywerk voor pro-Russische politici in Oekraïne.

Voor hij zijn straf vernam, had Manafort, gezeten in een rolstoel, zich verontschuldigd voor zijn daden.

Vorige week had een federale rechter in Virginia de man al tot 47 maanden veroordeeld voor fiscale en bankfraude. Manafort riskeerde in de tweede zaak tien jaar cel, aldus Amerikaanse media. In totaal moet Manafort nu 7,5 jaar in een cel doorbrengen. Negen maanden die hij al gevangen zat, moet hij niet overdoen.

Nieuwe aanklacht

Ondertussen is Manafort opnieuw aangeklaagd. Dit keer niet federaal, maar op het niveau van de staat New York. Districtsprocureur Cyrus Vance van Manhattan maakte bekend dat het gaat om een jarenlange hypotheekfraude, waarbij Manafort voor miljoenen dollar frauduleus leningen heeft verworven. De gewezen campagneleider van Trump moet zich daarin ook verantwoorden voor het vervalsen van boekhouding en samenzwering. 'Niemand in New York staat boven de wet', aldus de magistraat. Nog volgens Vance komen er op het niveau van de staat New York nog bijkomende aanklachten.

Manafort is schuldig bevonden aan samenzwering en beïnvloeding van getuigen, waarvan speciaal aanklager Robert Mueller hem had beschuldigd in zijn onderzoek naar mogelijke Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en mogelijke "collusie" tussen het campagneteam-Trump en Moskou. De 69-jarige Manafort had in september schuldig aan de twee aanklachten gepleit en zich bereid verklaard met Mueller mee te werken in zijn onderzoek. Volgens de federale rechtbank in Washington loog Manafort echter en zondigde hij daarbij tegen een deal omtrent strafvermindering. De zaak van woensdag draait rond ongeregistreerd lobbywerk voor pro-Russische politici in Oekraïne. Voor hij zijn straf vernam, had Manafort, gezeten in een rolstoel, zich verontschuldigd voor zijn daden. Vorige week had een federale rechter in Virginia de man al tot 47 maanden veroordeeld voor fiscale en bankfraude. Manafort riskeerde in de tweede zaak tien jaar cel, aldus Amerikaanse media. In totaal moet Manafort nu 7,5 jaar in een cel doorbrengen. Negen maanden die hij al gevangen zat, moet hij niet overdoen. Ondertussen is Manafort opnieuw aangeklaagd. Dit keer niet federaal, maar op het niveau van de staat New York. Districtsprocureur Cyrus Vance van Manhattan maakte bekend dat het gaat om een jarenlange hypotheekfraude, waarbij Manafort voor miljoenen dollar frauduleus leningen heeft verworven. De gewezen campagneleider van Trump moet zich daarin ook verantwoorden voor het vervalsen van boekhouding en samenzwering. 'Niemand in New York staat boven de wet', aldus de magistraat. Nog volgens Vance komen er op het niveau van de staat New York nog bijkomende aanklachten.