683 Moslimbroeders ter dood veroordeeld in Egypte

Student en aanhanger van de Moslimbroeders in Egytpe © Reuters

Een Egyptische rechter heeft 683 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Een van hen is Mohammed Baddie, de leider van de beweging.

In de Egyptische stad Minya heeft een rechter 683 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Onder hen ook Mohammed Badie, de opperste leider van de beweging. Ze werden veroordeeld voor de bestorming van een politiekantoor in al-Idwa, in het zuiden van de provincie Minya, en het doden van een agent.

Slechts 70 van hen zijn nu al opgesloten, zeggen advocaten. De rest is bij verstek veroordeeld. Zoals gebruikelijk is in Egypte zal de grootmoefti, de hoogste geestelijke van het land, zijn advies moeten geven over de doodstraf.

Na de afzetting van de Egyptische president en Moslimbroeder Mohammed Morsi kwam het afgelopen zomer tot zwaar geweld. Betogingen door leden van de Moslimbroederschap werden bloedig neergeslagen. Daarbij vielen honderden doden. Daarnaast werden honderden leden van de beweging opgepakt en voor de rechter gebracht.

Pro-Morsibetogers

De groep van 683 Moslimbroeders, werd ervan beschuldigd deelgenomen te hebben aan een betoging in Minya op 14 augustus. Op die dag kwamen in Caïro 700 pro-Morsibetogers om het leven.

Mohammed Badie, de opperste leider van de beweging, riskeert ook in verschillende andere processen de doodsstraf. Hij zit momenteel opgesloten in Caïro.

Dezelfde rechter draaide ook het vonnis van afgelopen maart, om 529 andere Moslimbroeders ter dood te veroordelen, grotendeels terug. Voor 491 van hen wordt de doodstraf omgezet in levenslang, 37 anderen zullen toch ter dood veroordeeld worden. Over het lot van een van de 529 veroordeelden bestaat vooralsnog geen duidelijkheid. Bij de herziening van zijn oordeel nam de rechter het advies van de grootmoefti in overweging.

Rechter gaf geen reden

Volgens Mohammed Al-Masiri, een waarnemer van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaf de rechter geen reden voor de wijziging van de eerste straf. “Hij leek kwaad en las enkel de straffen voor”, zei Al-Masiri. “Dan vroeg hij de aanklagers om in beroep te gaan tegen de levenslange straffen en te vragen de doodsstraf weer in te stellen, omdat de gerechtelijke procedure niet correct is verlopen.”

Buiten het gerechtsgebouw waren familieleden aan het schreeuwen en huilen. Veiligheidstroepen zetten het gebouw af om te voorkomen dat ze het gebouw in kunnen. De Egyptische interim-regering, die geleid wordt door het leger, heeft de onafhankelijkheid van het leger al verdedigd, en zegt dat de zware straffen zijn uitgesproken na “een aandachtig onderzoek” van het dossier. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content