De Wereldjongerendagen waren een idee van paus Johannes Paulus II, die jongeren met interesse in het katholieke geloof van uit de hele wereld wilde verzamelen. De eerste editie, in 1984, lokte 300.000 jongeren naar Rome.

De jongeren krijgen elke dag een catechese in de voormiddag. Die wordt gegeven door een bisschop. Daarna volgt een eucharistieviering. De rest van de dag vullen ze met museumbezoeken en muziekconcerten. Koen Vlaeminck van Jeugdpastoraal Vlaanderen omschrijft de samenkomst als een 'soort festival'.

Divers publiek

Wie verwacht dat alle deelnemende jongeren dezelfde zijn, vergist zich: uit een enquête rond geloof en engagement, vooraf uitgevoerd bij de Vlaamse deelnemers door de Gentse Arteveldehogeschool, blijkt dat het publiek bijzonder divers is.

'Twee op de drie jongeren gaat ongeveer wekelijks naar de mis', verduidelijkt Koen Vlaeminck. 'Tien procent gaat meer dan één keer naar de mis, terwijl tien procent nooit of bijna nooit naar de mis gaat.' Wat het bidden betreft blijkt dat 21 procent van de deelnemers dagelijks bidt, acht procent zelfs meerdere keren per dag. Achttien procent bidt zelden of nooit.

Volgens Vlaeminck zijn de resultaten vergelijkbaar met gelijkaardig onderzoek in Frankrijk . 'Het maakt duidelijk dat het publiek zeer gemengd is, van intens gelovige jongeren tot mensen die de Wereldjongerendagen als een kans zien om te proeven van het geloof en te zien wat het voor hen en voor anderen kan betekenen.'

Paus Benedictus XVI als hoogtepunt

De Wereldjongerendagen staan open voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud, een Vlaamse deelnemer is gemiddeld 21 jaar. Zes op de tien deelnemers zijn vrouwen. Driekwart van de deelnemers nam nog nooit eerder deel aan het evenement. De meeste Vlamingen namen al een week deel aan een voorprogramma in Zuid-Frankrijk of Spanje.

De Wereldjongerendagen sluiten zondag af met een hoogtepunt: een openluchtmis voorgegaan door paus Benedictus XVI, in de luchthaven Cuatro Vientos. De één miljoen jongeren houden er zaterdagavond een wake en overnachten in open lucht op de tarmac. (Belga/SD)

De Wereldjongerendagen waren een idee van paus Johannes Paulus II, die jongeren met interesse in het katholieke geloof van uit de hele wereld wilde verzamelen. De eerste editie, in 1984, lokte 300.000 jongeren naar Rome. De jongeren krijgen elke dag een catechese in de voormiddag. Die wordt gegeven door een bisschop. Daarna volgt een eucharistieviering. De rest van de dag vullen ze met museumbezoeken en muziekconcerten. Koen Vlaeminck van Jeugdpastoraal Vlaanderen omschrijft de samenkomst als een 'soort festival'. Divers publiek Wie verwacht dat alle deelnemende jongeren dezelfde zijn, vergist zich: uit een enquête rond geloof en engagement, vooraf uitgevoerd bij de Vlaamse deelnemers door de Gentse Arteveldehogeschool, blijkt dat het publiek bijzonder divers is. 'Twee op de drie jongeren gaat ongeveer wekelijks naar de mis', verduidelijkt Koen Vlaeminck. 'Tien procent gaat meer dan één keer naar de mis, terwijl tien procent nooit of bijna nooit naar de mis gaat.' Wat het bidden betreft blijkt dat 21 procent van de deelnemers dagelijks bidt, acht procent zelfs meerdere keren per dag. Achttien procent bidt zelden of nooit. Volgens Vlaeminck zijn de resultaten vergelijkbaar met gelijkaardig onderzoek in Frankrijk . 'Het maakt duidelijk dat het publiek zeer gemengd is, van intens gelovige jongeren tot mensen die de Wereldjongerendagen als een kans zien om te proeven van het geloof en te zien wat het voor hen en voor anderen kan betekenen.' Paus Benedictus XVI als hoogtepunt De Wereldjongerendagen staan open voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud, een Vlaamse deelnemer is gemiddeld 21 jaar. Zes op de tien deelnemers zijn vrouwen. Driekwart van de deelnemers nam nog nooit eerder deel aan het evenement. De meeste Vlamingen namen al een week deel aan een voorprogramma in Zuid-Frankrijk of Spanje. De Wereldjongerendagen sluiten zondag af met een hoogtepunt: een openluchtmis voorgegaan door paus Benedictus XVI, in de luchthaven Cuatro Vientos. De één miljoen jongeren houden er zaterdagavond een wake en overnachten in open lucht op de tarmac. (Belga/SD)