Het International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) onderzocht meer dan tweehonderd berichten over martelaarschap op jihadgerelateerde websites en honderden Arabische en westerse nieuwsberichten.

In totaal zouden zo'n zeshonderd Europese jihadisten in Syrië strijden tegen het regeringsleger, wat neerkomt op zeven tot elf procent van het totale aantal buitenlandse strijders in Syrië, dat geschat wordt op twee- tot vijfduizend, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Belgen sterk vertegenwoordigd

De grootste groep, tussen 28 en 134 jihadisten, komt uit het Verenigd Koninkrijk. Tussen 30 en 92 strijders komen uit Frankrijk, tussen 14 en 85 uit België en tussen 5 en 107 uit Nederland.

"Die aantallen verschillen zo omdat enerzijds wordt gekeken naar de individuen van wie we de naam en de geschiedenis kennen of van wie de dood werd gerapporteerd, en anderzijds rekening wordt gehouden met de schattingen van de overheid", aldus Peter Neumann van het ICSR. Ook uit onder meer Oostenrijk, Spanje, Zweden, Duitsland, Kosovo, Finland en Albanië strijden jihadisten mee in Syrië.

"Ik denk dat het de eerste keer is dat zoveel Europeanen gemobiliseerd werden sinds de oorlog in Irak", besluit Neumann. "Bovendien duurde het in Irak twee of drie jaar voordat er zoveel buitenlanders aanwezig waren." (Belga/TE)

Het International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) onderzocht meer dan tweehonderd berichten over martelaarschap op jihadgerelateerde websites en honderden Arabische en westerse nieuwsberichten. In totaal zouden zo'n zeshonderd Europese jihadisten in Syrië strijden tegen het regeringsleger, wat neerkomt op zeven tot elf procent van het totale aantal buitenlandse strijders in Syrië, dat geschat wordt op twee- tot vijfduizend, zo schrijft de Britse krant The Guardian. Belgen sterk vertegenwoordigd De grootste groep, tussen 28 en 134 jihadisten, komt uit het Verenigd Koninkrijk. Tussen 30 en 92 strijders komen uit Frankrijk, tussen 14 en 85 uit België en tussen 5 en 107 uit Nederland. "Die aantallen verschillen zo omdat enerzijds wordt gekeken naar de individuen van wie we de naam en de geschiedenis kennen of van wie de dood werd gerapporteerd, en anderzijds rekening wordt gehouden met de schattingen van de overheid", aldus Peter Neumann van het ICSR. Ook uit onder meer Oostenrijk, Spanje, Zweden, Duitsland, Kosovo, Finland en Albanië strijden jihadisten mee in Syrië. "Ik denk dat het de eerste keer is dat zoveel Europeanen gemobiliseerd werden sinds de oorlog in Irak", besluit Neumann. "Bovendien duurde het in Irak twee of drie jaar voordat er zoveel buitenlanders aanwezig waren." (Belga/TE)