60 procent Duitsers vindt dat land geen democratie kent

© reuters

Uit een studie voor de Vrije Universiteit van Berlijn blijkt dat 60 procent van de Duitsers niet geloven dat in hun land echte democratie heerst. Een op de drie gelooft bovendien dat kapitalisme tot armoede en honger leidt.

Meer dan 60 procent van de Duitsers gelooft niet dat in hun land echte democratie heerst. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksinstituut voor de Vrije Universiteit van Berlijn. Velen geloven dat de economie een sterke invloed heeft op de politiek, meer zelfs dan de kiezer.

‘Kapitalisme leidt tot armoede’

Een op de drie ondervraagden is er ook van overtuigd dat kapitalisme onvermijdelijk leidt tot armoede en honger. Het communisme en socialisme is voor 37 procent van de West-Duitsers en 59 procent van de Oost-Duitsers een goed idee, dat tot nu gewoon slecht uitgevoerd is.

Het meest verbazingwekkende resultaat betreft het geweldsmonopolie van de staat: net de helft van de ondervraagden staat erachter dat uitsluitend de politie geweld mag gebruiken om de orde en veiligheid te bewaren. Een andere vaststelling: in West-Duitsland leven 14 procent en in Oost-Duitsland 28 procent mensen met een linksradicale gedachte/houding. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content