‘60.000 daklozen in opvangcentra New York’

Dakloze in New York, de meerderheid is dakloos in familie © REUTERS

New York, de stad van records, heeft een ongewenst record gebroken: meer dan zestigduizend inwoners hebben geen dak boven hun hoofd. “Deze nacht gaan 60.352 personen slapen in de daklozencentra van de stad”, zegt de Coalitie voor de Daklozen op zijn website. Daarvan 25.000 kinderen.

Volgens de daklozenorganisatie is het aantal daklozen met 11 procent gestegen ten opzichte van januari 2014, toen de stad nog 53.615 personen een tijdelijk onderkomen verschafte. Vier vijfde van de daklozen zijn families.

Patrick Markee, adjunct-directeur van de Coalitie voor de Daklozen, zegt dat de “historische daklozencrisis” in New York nog verergerd is sinds Bill de Blasio burgemeester werd in januari 2014. Markee wijt de crisis aan het gebrek aan goedkope huisvesting, de besparingen van de vorige burgemeester Michael Bloomberg op programma’s die daklozen aan een vaste verblijfplaats helpen, en de moeilijkheden om zijn maatregelen terug te draaien.

Dinsdag haalde De Blasio het probleem kort aan in zijn “State of the City Adress”, de jaarlijkse toespraak die burgemeesters in de VS geven. Hij zei dat hij voor eind dit jaar het probleem van dakloze oorlogsveteranen wou aanpakken. Hij kondigde ook aan dat hij tienduizend sociale woningen plande voor gepensionneerden die de “normale” huurprijzen in New York niet kunnen betalen. De Blasio focuste in zijn toespraak op het probleem van die hoge huurprijzen, volgens hem een symbool voor de groeiende ongelijkheid. De Blasio wil dat er de komende tien jaar 240.000 nieuwe huizen worden bijgebouwd, waarvan 80.000 sociale woningen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content