Volgens plaatselijke media staan op de lijst maar liefst 599 politieke partijen en 77 groeperingen.

Vier keer UDPS

De meest in het oog springende vaststelling is dat er maar liefst vier verschillende partijen met de naam UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social) zullen deelnemen, zo melden de plaatselijke media.

UDPS is de partij van Etienne Tshisekedi, de 'historische' oppositieleider die vorig jaar in Brussel overleed. Vier verschillende partijen eisen nu de politieke erfenis van Tshisekedi op en trekken in december naar de kiezer met een verwijzing naar UDPS in hun naam, meldt nieuwssite Actualité.cd.

Het gaat om UDPS/Tshisekedi (de partij van Félix Antoine Tshisekedi, de zoon van de overleden oppositieleider), UDPS/Tshibala (geleid door Tharcisse Loseke en vernoemd naar huidig premier en dissident ex-UDPS-lid Bruno Tshibala), UDPS/Renove (geleid door Valentin Mubake, een gewezen adviseur van Tshisekedi senior) en UDPS/Kibassa (geleid door Augustin Kibassa Maliba, een van de oprichters van de partij in 1982).

Geen Katumbi

De meest opvallende afwezige op de lijst is het platform Ensemble pour le Changement van Moïse Katumbi, een oud-medestander van president Joseph Kabila die in 2015 overstapte naar de oppositie. Katumbi werd veroordeeld in een zaak van vastgoedfraude, maar stelt dat het om een politiek geïnspireerd proces ging. Hij verblijft sinds 2016 in ballingschap in België en riskeert bij terugkeer naar Congo te worden opgepakt.

Op de lijst staan wel drie platformen die Katumbi steunen: l'Alliance des Mouvements Kongo (AMK) van Claudel Lubaya, l' Alternance pour la République (AR) van Delly Sesanga en G7 van Pierre Lumbi.

Op 23 december worden - zo belooft de regering althans - onder meer de president, het parlement en de provincieraden verkozen. Het is de bedoeling dat president Kabila, die volgens de grondwet al vorig jaar moest aftreden, na 17 jaar plaatsruimt. Kabila heeft beloofd om vóór juli een opvolger aan te duiden als kandidaat.

Volgens plaatselijke media staan op de lijst maar liefst 599 politieke partijen en 77 groeperingen.De meest in het oog springende vaststelling is dat er maar liefst vier verschillende partijen met de naam UDPS (Union pour la Démocratie et le Progrès Social) zullen deelnemen, zo melden de plaatselijke media.UDPS is de partij van Etienne Tshisekedi, de 'historische' oppositieleider die vorig jaar in Brussel overleed. Vier verschillende partijen eisen nu de politieke erfenis van Tshisekedi op en trekken in december naar de kiezer met een verwijzing naar UDPS in hun naam, meldt nieuwssite Actualité.cd. Het gaat om UDPS/Tshisekedi (de partij van Félix Antoine Tshisekedi, de zoon van de overleden oppositieleider), UDPS/Tshibala (geleid door Tharcisse Loseke en vernoemd naar huidig premier en dissident ex-UDPS-lid Bruno Tshibala), UDPS/Renove (geleid door Valentin Mubake, een gewezen adviseur van Tshisekedi senior) en UDPS/Kibassa (geleid door Augustin Kibassa Maliba, een van de oprichters van de partij in 1982). De meest opvallende afwezige op de lijst is het platform Ensemble pour le Changement van Moïse Katumbi, een oud-medestander van president Joseph Kabila die in 2015 overstapte naar de oppositie. Katumbi werd veroordeeld in een zaak van vastgoedfraude, maar stelt dat het om een politiek geïnspireerd proces ging. Hij verblijft sinds 2016 in ballingschap in België en riskeert bij terugkeer naar Congo te worden opgepakt.Op de lijst staan wel drie platformen die Katumbi steunen: l'Alliance des Mouvements Kongo (AMK) van Claudel Lubaya, l' Alternance pour la République (AR) van Delly Sesanga en G7 van Pierre Lumbi.Op 23 december worden - zo belooft de regering althans - onder meer de president, het parlement en de provincieraden verkozen. Het is de bedoeling dat president Kabila, die volgens de grondwet al vorig jaar moest aftreden, na 17 jaar plaatsruimt. Kabila heeft beloofd om vóór juli een opvolger aan te duiden als kandidaat.