Aanslagen in Basra zijn zeldzaam. In de regio leven overwegend sjiieten, terwijl IS de soennitische strekking vertegenwoordigt. De aanslag in al-Zubair, ten zuiden van de stad Basra, trof een markt. Er kwamen zeker tien mensen om.

Ook in Khalis, een stad ten noorden van Bagdad, waar jihadisten regelmatig aanslagen plegen, vielen er zeker 35 doden en 74 gewonden bij een autobom.

Volgens Reuters smeekte een automobilist de politie om doorgelaten te worden zodat hij medicijnen kon kopen die zijn familie dringend nodig had. "Vijf minuten later ging de bom af", aldus politiecommissaris Mohammed al-Tamimi.

717 doden bij aanslagen in september

In Hosseiniyah tenslotte, op 20 km ten noorden van de hoofdstad, stierven 12 mensen en vielen 17 gewonden. Deze twee aanslagen werden nog niet opgeëist, maar in deze regio zijn sjiitische doelen regelmatig het slachtoffer van aanslagen.

In september alleen al kwamen in Irak 717 mensen om en raakten er meer dan 1.200 gewond als gevolg van terreur en geweld, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties, die volgens een woordvoerder eerder te laag zijn. De VN laat aanslagen buiten beschouwing waarover geen geconfirmeerde cijfers bestaan.

(Belga/RR)

Aanslagen in Basra zijn zeldzaam. In de regio leven overwegend sjiieten, terwijl IS de soennitische strekking vertegenwoordigt. De aanslag in al-Zubair, ten zuiden van de stad Basra, trof een markt. Er kwamen zeker tien mensen om. Ook in Khalis, een stad ten noorden van Bagdad, waar jihadisten regelmatig aanslagen plegen, vielen er zeker 35 doden en 74 gewonden bij een autobom. Volgens Reuters smeekte een automobilist de politie om doorgelaten te worden zodat hij medicijnen kon kopen die zijn familie dringend nodig had. "Vijf minuten later ging de bom af", aldus politiecommissaris Mohammed al-Tamimi.In Hosseiniyah tenslotte, op 20 km ten noorden van de hoofdstad, stierven 12 mensen en vielen 17 gewonden. Deze twee aanslagen werden nog niet opgeëist, maar in deze regio zijn sjiitische doelen regelmatig het slachtoffer van aanslagen. In september alleen al kwamen in Irak 717 mensen om en raakten er meer dan 1.200 gewond als gevolg van terreur en geweld, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties, die volgens een woordvoerder eerder te laag zijn. De VN laat aanslagen buiten beschouwing waarover geen geconfirmeerde cijfers bestaan.(Belga/RR)