Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie, zegt dat het dorp Birmahle geraakt werd door luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) geleid door de Verenigde Staten.

'Zeven kinderen gedood'

'Luchtaanvallen door de coalitie vrijdagochtend (1 mei) op het dorp Birmahle in de provincie Aleppo hebben 52 burgers gedood', zei Rami Abdel Rahman van het Observatorium tegen persagentschap Agence France-Presse. 'Er werden zeven kinderen gedood en dertien mensen zitten nog vast onder het puin', vervolgde Rahman volgens The Daily Star.

Rahman legde aan AFP uit, dat Koerdische milities en Syrische rebellen tegen IS streden in een stad zo'n twee kilometer verderop. De extremisten hebben ook strijd geleverd tegen andere groepen die gekant zijn tegen de Syrische president Bashar al-Assad. 'Maar in Birmahle zijn er enkel burgers, er zijn daar geen IS-stellingen of gevechten.'

Volgens het Syrisch Observatorium werd bovendien 'geen enkele IS-strijder' gedood bij de luchtaanvallen op het dorp. In gevechten in een naburige stad kwamen wel zeven jihadisten om.

Meer dan 2.000 slachtoffers

De internationale coalitie heeft tot nu toe nog geen commentaar gegeven over het incident, zo bericht Britse omroep BBC. Landen die net als de VS luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië zijn onder andere Canada, Bahrein, Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Die luchtaanvallen hebben Koerdische milities eerder geholpen jihadisten in de provincie Aleppo te bestrijden en uit Kobane - dicht bij Birmahle - te verdrijven. Volgens The Daily Star publiceerde de coalitie vrijdag een statement waarin stond hoe zes luchtaanvallen werden uitgevoerd in de buurt van Kobane tegen IS-stellingen.

Voor de dodelijke luchtaanval van vrijdag, zouden 66 burgers sinds de start van de militaire campagne tegen IS in Syrië in september 2014 zijn omgekomen. Volgens het Observatorium werden in die tijd meer dan 2.000 mensen gedood, inclusief minstens 1.922 IS-strijders. (WB)

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie, zegt dat het dorp Birmahle geraakt werd door luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) geleid door de Verenigde Staten.'Luchtaanvallen door de coalitie vrijdagochtend (1 mei) op het dorp Birmahle in de provincie Aleppo hebben 52 burgers gedood', zei Rami Abdel Rahman van het Observatorium tegen persagentschap Agence France-Presse. 'Er werden zeven kinderen gedood en dertien mensen zitten nog vast onder het puin', vervolgde Rahman volgens The Daily Star.Rahman legde aan AFP uit, dat Koerdische milities en Syrische rebellen tegen IS streden in een stad zo'n twee kilometer verderop. De extremisten hebben ook strijd geleverd tegen andere groepen die gekant zijn tegen de Syrische president Bashar al-Assad. 'Maar in Birmahle zijn er enkel burgers, er zijn daar geen IS-stellingen of gevechten.'Volgens het Syrisch Observatorium werd bovendien 'geen enkele IS-strijder' gedood bij de luchtaanvallen op het dorp. In gevechten in een naburige stad kwamen wel zeven jihadisten om.De internationale coalitie heeft tot nu toe nog geen commentaar gegeven over het incident, zo bericht Britse omroep BBC. Landen die net als de VS luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Syrië zijn onder andere Canada, Bahrein, Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten.Die luchtaanvallen hebben Koerdische milities eerder geholpen jihadisten in de provincie Aleppo te bestrijden en uit Kobane - dicht bij Birmahle - te verdrijven. Volgens The Daily Star publiceerde de coalitie vrijdag een statement waarin stond hoe zes luchtaanvallen werden uitgevoerd in de buurt van Kobane tegen IS-stellingen.Voor de dodelijke luchtaanval van vrijdag, zouden 66 burgers sinds de start van de militaire campagne tegen IS in Syrië in september 2014 zijn omgekomen. Volgens het Observatorium werden in die tijd meer dan 2.000 mensen gedood, inclusief minstens 1.922 IS-strijders. (WB)