50 UGent-professoren willen einde samenwerking met Israëlische onderzoekspartners

Gaza, met (nog) niet geruimd puin - RTX1IRBA © REUTERS

‘Deze samenwerking komt neer op medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid’, klinkt het.

Een groep van vijftig UGent-professoren roept op om een einde te maken aan de samenwerking van de Gentse universiteit met Israëlische onderzoekspartners omdat die te nauwe banden zouden hebben met het Israëlische leger, zo schrijft De Morgen. “Deze samenwerking komt neer op medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid”, klinkt het.

Aanvallen op Gaza

De professoren zijn verontwaardigd over de samenwerking met het Israel Institute of Technology en vliegtuigconstructeur Israel Aerospace Industries (IAI). Zij werken nauw samen met het wapenbedrijf Elbit Systems dat de zogenaamde Hermes-aanvalsdrones vervaardigt die in 2014 werden ingezet bij de Gaza-aanvallen waarbij 2.310 Palestijnen omkwamen.

Volgens een van de initiatiefnemers, Herman De Ley, roept de samenwerking niet enkel ethische vragen op, maar houdt ze ook een juridisch risico in van “medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid”.

Militair onderzoek

Onder meer Europa-kenner Hendrik Vos, mensenrechtenexperte Eva Brems en historici als Bruno De Wever en Gita Deneckere ondertekenden de open brief.

De Gentse rector Anne De Paepe antwoordde de verontwaardigde professoren al per brief. Daarin schrijft ze dat de UGent uit principe niet meewerkt aan militair onderzoek, maar “dat dual use-onderzoek evenwel niet a priori wordt uitgesloten.” Dual use-producten kunnen zowel civiele als militaire doeleinden dienen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content