5 redenen waarom de Britten in de EU willen blijven

Verkiezingscampagne David Cameron © Reuters

David Cameron heeft de verkiezingsbelofte gemaakt om tegen 2017 een referendum te organiseren over een Brits vertrek uit de Europese Unie. 5 redenen waarom de Britten EU trouw blijven.

Op 7 mei trekken de Britten naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. De verkiezingen zijn niet enkel belangrijk voor Groot-Brittannië, ze hebben een impact op gans Europa. Wint de regerende Tory-partij van David Cameron, dan wil hij een referendum houden over een eventuele Brexit.

‘Een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal chaos veroorzaken’, waarschuwt de voormalige Britse premier Tony Blair. Hij mengt zich in de verkiezingsstrijd en benadrukt de huidige Labour-voorzitter Ed Miliband voor ‘100 procent’ te steunen.

Voorlopig spreken nog niet veel analisten zich uit over de mogelijke uitslag van zo’n referendum. Al is correspondente voor de Duitse krant die Welt in Londen, Stefanie Bolzen, ervan overtuigd dat het merendeel van de Britten Brusselgezind is en in de Europese Unie wil blijven. Daarvoor geeft ze 5 redenen.

1. Er is geen alternatief

5 redenen waarom de Britten in de EU willen blijven
© Reuters

‘Verschillende denktaken, wetenschappelijke instituten en politieke partijen trachten een antwoord te vinden op de vraag hoe het koninkrijk verbonden zal blijven met de EU na een mogelijke Brexit. Maar voorlopig kan niemand een oplossing aanbieden die de angst wegneemt bij de bevolking.’

Omdat er geen alternatief was, stemde ook het merendeel van de Schotten afgelopen jaar ‘neen’ op de vraag of ze zich wilden afscheidden van het Koninkrijk.

2. Angst voor eenzaamheid

Op dit moment bedreigen verschillende crisissen de stabiliteit in Europa én in de rest van de wereld. Denk daarbij maar aan de burgeroorlog in Syrië, de opmars van Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië en de dreiging van teruggekeerde Syriëstrijder. Ook het aanhoudende conflict tussen Oekraïne en Rusland aan de grenzen van Europa houdt Europese leiders wakker.

‘De Britten begrijpen dat ze sterker staan, wanneer ze deel uitmaken van een bondgenootschap, zoals de Europese Unie’, stelt Charles Grant van het Centre for European Reform.

3. ‘Vijanden’ ontmantelen zichzelf

Nigel Farage
Nigel Farage© REUTERS

Na de Europese verkiezingen in mei 2014 werd duidelijk dat anti-Europese partijen het steeds beter doen. Ook de eurokritische partij van Nigel Farage, Ukip, steeg sterk. Maar uit de laatste peilingen blijkt dat de partij van Cameron flink wat stemmen kan afsnoepen van Ukip. Vooral racistische uitspraken van de leiders, doen kiezers weglopen.

4. Europa is gevoelsmatig dichtbij

Hoewel Britten in het verleden zichzelf steeds distantieerden van het ‘continent’, is datzelfde continent gevoelsmatig steeds dichterbij gekomen. De andere 27 Europese lidstaten zomaar de rug toekeren is voor velen een brug te ver.

5. Wat met Wales en Schotland?

Indien een meerderheid van de Britten in 2017 voor een uittreding stemt, bestaat de kans dat het ganse Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt. Want de Schotten en de Welshmen willen sowieso bij de EU blijven. De vraag is of Londen het risico wil lopen om ook hen kwijt te spelen. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content