5 Palestijnen omgekomen terwijl Israël wapenstilstand zou schenden

© Reuters

Palestijnen beschuldigen Israël er nogmaals van het staakt-het-vuren te hebben geschonden. Een schip van de Israëlische marine zou een Palestijnse vissersboot beschoten hebben. Daarnaast kwamen minstens vijf Palestijnen om door een per ongeluk ontplofte Israëlische bom in Gaza.

Israël wordt er voor de tweede dag op rij van beschuldigd het staakt-het-vuren in de Gazastrook te hebben geschonden. Ooggetuigen vertelden dat een schip van de Israëlische marine een Palestijnse vissersboot onder vuur nam. Dat gebeurde voor de kust nabij Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

Volgens een Israëlische woordvoerster had de Palestijnse motorboot geprobeerd de door Israël afgebakende zone te verlaten. Daarop werden ‘waarschuwingsschoten’ in de lucht afgevuurd. Een dag eerder was er al sprake van een gelijkaardig incident.

Mislukte ontmanteling

Ondertussen kwamen minsten vijf Palestijnen om bij het per ongeluk ontploffen van een Israëlische bom in Gaza. Daarbij was ook een buitenlandse journalist. Dat melden de hulpdiensten van de Palestijnse enclave. Meerdere anderen raakten zwaargewond.

Volgens woordvoerder Iyad al-Boezam van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza zijn meerdere bomdeskundigen omgekomen toen zij een Israëlische bom ontmantelden in Beit Lahyia. Het explosief was enkele dagen geleden door Israël afgevuurd, nog voor het intreden van het bestand. Bij het neerkomen was het niet ontploft. Volgens woordvoerder Ashraf al-Kidra van het Gezondheidsministerie in Gaza vielen er niet vijf, maar zes doden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content