5 lekenvragen over hockey

Red Lion Cedric Charlier © Belga

Een snelcursus hockey voor de start van het WK in Den Haag.

Waarom is de onderkant van het doel in hout? Omdat een doelpunt uit een strafcorner (een van de meest voorkomende situaties in het hockey) alleen telt als de bal lager dan de plankhoogte vliegt of rolt wanneer hij de doellijn passeert. Bij een strafcorner staan heel wat spelers in de baan van de bal. De plankregel zorgt ervoor dat de bal niet te hoog ingespeeld wordt, wat gevaarlijke situaties vermijdt.

Dragen alle spelers een toque?

Een kruisbeschermer of toque is niet verplicht. Scheen- en gebitsbeschermers trouwens ook niet. Ze zijn wel aan te raden: een hockeybal weegt ongeveer 160 gram en kan snelheden halen tot 120 kilometer per uur. Vaak zetten verdedigers vlak voor een strafcorner een masker op en steken ze een extra kruisbeschermer in, die buiten de lijnen worden gegooid zodra het gevaar is geweken.

Waarom spelen ze niet op echt gras? Grasvelden bestaan, maar meestal geeft men de voorkeur aan kunstgras. De baan van de bal valt daar beter op te voorspellen, wat spectaculair en technisch hockey vergemakkelijkt. Een recente innovatie is dat men almaar vaker voor blauw kunstgras kiest. Dat contrasteert beter met de witte bal, aangenamer voor spelers én televisiekijkers.

Waarom is het moeilijk voor linkshandigen?

De rechterkant van de stick is bol, de platte kant zit links. Verplicht, om het spel voorspelbaarder en dus minder gevaarlijk te maken. Logisch gezien ligt een hockeystick beter in de hand bij rechtshandigen, al zijn er genoeg linkshandige tophockeyers die al lang niet meer stilstaan bij hun zogezegde handicap.

Waarom zijn Nederlanders er zo goed in?

Het korte antwoord is dat Nederlanders sowieso goed zijn in ploegsporten. Langer antwoord: omdat hockey hét favoriete tijdverdrijf is van de vermogende en invloedrijke burgerklasse in en rond Het Gooi. Denk aan het milieu van de tv-serie Gooische Vrouwen. Of aan de conferences van Youp van ’t Hek, opgegroeid in Het Gooi en daar hockeyhater geworden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content