5 doden na mysterieus ongeluk op Tiananmenplein

© Reuters

Een bizar ongeluk op het Tiananmenplein in Peking heeft vijf mensenlevens geëist. Een auto reed door de slagbomen en vatte vervolgens vuur net voor de poort tot de Verboden Stad.

Behalve de chauffeur en de twee inzittenden van de jeep, kwamen ook een Filipijnse en een Chinese toerist om. Zeker drie toeristen uit de Filipijnen en Japan raakten gewond. In totaal raakten 38 mensen gewond.

De jeep reed eerst in op verschillende toeristen en politieagenten, en kwam uiteindelijk tegen de Jinshuibrug, vlak voor de ingang tot de Verboden Stad, tot stilstand en vatte vuur.

Foto’s gepubliceerd door de officiële media en microbloggers tonen een voertuig in vlammen, voor de poort aan de noordzijde van het plein. Volgens onbevestigde bronnen ging een ontploffing vooraf aan het vuur.

Ongeluk of niet?

Het is niet duidelijk of de politie de zaak behandelt als een ongeval of vermoedt dat er opzet in het spel is. Op de sociale media klinkt het alvast dat de kans op zo’n ongeluk op die plaats zeer klein is.

Dagelijks passeren duizenden mensen door de bewuste poort om de Verboden Stad binnen te gaan.

Studentenopstand

In 1989 werd op het plein van de Hemelse Vrede een studentenopstand voor meer democratie hardhandig neergeslagen. Sindsdien is het plein een van de best bewaakte plekken in de volksrepubliek China. (YD/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content