‘42.500 concentratiekampen en ghetto’s tijdens het nazi-regime’

© Reuters

De Holocaust moet een grotere omvang gehad hebben dan tot nu toe aangenomen werd. Dat stelt het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten na een grootschalig onderzoek.

Dertien jaar lang hebben onderzoekers van het Holocaust Memorial Museum in Washington erover gedaan om alle concentratiekampen, moordkampen, ghetto’s en werksites in kaart te brengen. En dat aantal lag veel hoger dan zij oorspronkelijk vermoedden. Dat schrijft The New York Times.

De onderzoekers hebben uiteindelijk 42.500 locaties in kaart gebracht waar de nazi’s joden, zigeuners, krijgsgevangenen, holebi’s en alle andere opposanten van het regime onderbrachten en isoleerden van de samenleving. Kaart met locaties strekt zich uit van Frankrijk tot diep in Rusland. De meeste kampen en ghetto’s lagen in Polen en Duitsland.

“Meer dan Auschwitz en Birkenau”

De onderzoekers waren zelf ontzettend verrast met het hoge aantal dat opgetekend werd. “Iedereen kent Auschwitz en Birkenau en beseft hoe ongelofelijk gruwelijk die periode in onze geschiedenis was. Maar nu blijkt het nog groter en omvangrijker te zijn dan wij allen denken”, zegt Hartmut Berghoff van het German Historical Institute in Washington, waar de cijfers werden voorgesteld.

De wetenschappers onderstrepen dat het gruwelijke netwerk van nazi-Duitsland meer is dan de grote concentratiekampen in Duitsland en Polen. De onderzoekers wijzen op een wijdverspreid netwerk van slavenkampen waar krijgsgevangenen aan dwangarbeid moesten doen, en medische centra waar testen op gevangenen werden uitgevoerd.

Het onderzoek schrijft over 30.000 arbeidskampen, 1.150 joodse ghetto’s, 980 concentratiekampen, 1.000 kampen met krijgsgevangenen, honderden bordelen en nog duizenden andere uitroeiingskampen. “Overal in Duitsland en Polen vond je ze”, zeggen de onderzoekers.

“Onmogelijk dat niemand iets merkte”

Volgens de onderzoekers moeten zo’n 15 tot 20 miljoen mensen op de 42.500 locaties om het leven zijn gebracht. De resultaten van het onderzoek werden gebundeld in de ‘Holocaust Memorial Museum Encyclopedia of Camps and Ghetto’s’ waarvan de eerste twee delen intussen gepubliceerd werden. Tegen 2025 hopen de onderzoekers het gehele naslagwerk af te hebben.

In de regio Berlijn waren er volgens de onderzoekers zo’n 3.000 centra van het nazi-regime waar mensen werden opgesloten, gedood of vermoord. In Hamburg telden de historici er zo’n 1.300. “Dit werpt ook een nieuw licht op de reactie van verschillende Duitse burgers na de oorlog, die meenden dat ze niets afwisten van het goed georganiseerde opsluitings- en moordmechanisme. Omwille van de enorme omvang, valt het moeilijk te geloven dat burgers er nooit iets van gemerkt hebben”, besluit professor Dean van het onderzoeksteam. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content