Mensenrechtenactivisten hebben een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar een massagraf dat onlangs in de Democratische Republiek Congo ontdekt werd. Het graf bevat meer dan 400 lichamen.

Oppositieleden omgebracht

Internationale experts en de Verenigde Naties zouden moeten meewerken aan het onderzoek om na te gaan of er lichamen van opposanten onder de stoffelijke resten in het graf liggen, aldus Ida Sawyer, een onderzoekster van Human Rights Watch.

Het verzoek kwam er omdat leden van de veiligheidstroepen verscheidene politici van de oppositie om het leven hadden gebracht die geprotesteerd hadden tegen een mogelijke verlenging van de ambtstermijn van president Joseph Kabila.

Zonder vereiste meldingen

De regering bevestigde het bestaan van een massagraf in de gemeente Maluku, in de periferie van de hoofdstad Kinshasa. Volgens de regering werden niet-geïdentificeerde lichamen of niet-opgevraagde lichamen uit een mortuarium in Kinshasa in het massagraf begraven. De internationale mensenrechtenfederatie FIDH (Fédération internationale des ligues des droits de l'Homme) bekritiseerde de regering omdat ze de lichamen begroef zonder de vereiste meldingen aan het Rode Kruis of een ander internationaal agentschap. (Belga/WB)

Mensenrechtenactivisten hebben een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar een massagraf dat onlangs in de Democratische Republiek Congo ontdekt werd. Het graf bevat meer dan 400 lichamen. Internationale experts en de Verenigde Naties zouden moeten meewerken aan het onderzoek om na te gaan of er lichamen van opposanten onder de stoffelijke resten in het graf liggen, aldus Ida Sawyer, een onderzoekster van Human Rights Watch. Het verzoek kwam er omdat leden van de veiligheidstroepen verscheidene politici van de oppositie om het leven hadden gebracht die geprotesteerd hadden tegen een mogelijke verlenging van de ambtstermijn van president Joseph Kabila. De regering bevestigde het bestaan van een massagraf in de gemeente Maluku, in de periferie van de hoofdstad Kinshasa. Volgens de regering werden niet-geïdentificeerde lichamen of niet-opgevraagde lichamen uit een mortuarium in Kinshasa in het massagraf begraven. De internationale mensenrechtenfederatie FIDH (Fédération internationale des ligues des droits de l'Homme) bekritiseerde de regering omdat ze de lichamen begroef zonder de vereiste meldingen aan het Rode Kruis of een ander internationaal agentschap. (Belga/WB)