In de Democratische Republiek Congo zijn al 400 mensen overleden aan de mazelen en zijn meer dan 23.000 mensen, vooral kinderen, besmet met virus. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen (AZG).

Het mazelenvirus brak al uit in februari in de zuidelijke regio van het land, Katanga. Maar de lokale autoriteiten hebben pas in september erkend dat de uitbraak ook daadwerkelijk een gevaar vormt voor de gezondheid van de Congolese bevolking. Al spreekt de regering nog niet van een epidemie.

'In een dorp waar 500 personen wonen, zijn meer dan dertig kinderen jonger dan 5 jaar gestorven in twee jaar. Dat is een derde van alle kinderen van die leeftijd in het dorp', getuigt Augustin Ngoyi van AZG in The New York Times.

Moeilijk bereikbaar

AZG heeft intussen al meer dan 300.000 kinderen gevaccineerd, maar de organisatie benadrukt dat het een moeilijke operatie is. 'De inentingen moeten koud bewaard worden en elk kind heeft twee vaccinaties, om de week, nodig voor volledige bescherming. Maar de dorpen zijn moeilijk bereikbaar en daarbovenop is een groot deel van de kinderen al verzwakt door malaria of ondervoeding.'

Om de verspreiding van de ziekte in te dammen, stelden de Verenigde Naties (VN) al 2,5 miljoen euro ter beschikking. (AVE)

In de Democratische Republiek Congo zijn al 400 mensen overleden aan de mazelen en zijn meer dan 23.000 mensen, vooral kinderen, besmet met virus. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen (AZG). Het mazelenvirus brak al uit in februari in de zuidelijke regio van het land, Katanga. Maar de lokale autoriteiten hebben pas in september erkend dat de uitbraak ook daadwerkelijk een gevaar vormt voor de gezondheid van de Congolese bevolking. Al spreekt de regering nog niet van een epidemie. 'In een dorp waar 500 personen wonen, zijn meer dan dertig kinderen jonger dan 5 jaar gestorven in twee jaar. Dat is een derde van alle kinderen van die leeftijd in het dorp', getuigt Augustin Ngoyi van AZG in The New York Times. AZG heeft intussen al meer dan 300.000 kinderen gevaccineerd, maar de organisatie benadrukt dat het een moeilijke operatie is. 'De inentingen moeten koud bewaard worden en elk kind heeft twee vaccinaties, om de week, nodig voor volledige bescherming. Maar de dorpen zijn moeilijk bereikbaar en daarbovenop is een groot deel van de kinderen al verzwakt door malaria of ondervoeding.' Om de verspreiding van de ziekte in te dammen, stelden de Verenigde Naties (VN) al 2,5 miljoen euro ter beschikking. (AVE)